MegMinden
2024-03-06

Brenyó József

(Facebook)

Kincsem negyvenedik győzelme – Újra itthon

Alcím: Még 15 történet hátravan március 17-ig, azon a napon ünnepeljük Kincsem, a „Csodakanca” 150. születésnapját!

Kincsem bádeni futásaival párhuzamosan született egy másik ragyogó eredmény, melynek gróf Festetics Tasziló tulajdonos örülhetett a legjobban. Ugyanis a 6000 méteres, 10 ezer márkával díjazott Badeni nagy akadályversenyt szintén magyar ló nyerte, a nagyszerű Brigand, (*1) aki annak a Kisbérnek a féltestvére volt, amely az Angol Derby és a Grand Prix de’ Paris nyerője 1876-ban.

Újra leírom, az egyik az „olimpia, a másik a világbajnokság” a galoppversenyek világában. Eddig csupán 5 ló tudta mindkét versenyt megnyerni!

Versenyló tenyésztésünk nagyszerűségét egyre többen ismerték el, és fel. Erről ez a korabeli cikk így tudósít Párizsból:

„…Kapjuk Parisból azt a távirati tudósítást, hogy Magyarország a párisi lókiállításon kiállított ménesbeli lovaiért a nagy aranyérmet, a »Lótenyésztés emelésére alakult társaság« pedig az ezüstérmet nyerte el. S, hogy mi leszünk az egyedüli ország, mely a nagy érmet elnyerje, még álmodni sem mertünk. Tudósítónk táviratában azt is fölemlíti, hogy Kincsem és Brigand baden-badeni győzelméről Párisban a legnagyobb elismeréssel beszélnek. Meghiszszük azt.

Meg is érdemlik. Nem is terem ám minden bokorban olyan kincs, mint Cambuscan és Warternymph e derék leánya, beszélhetnek hát róla eleget. Kincsem győzelmei, a ménesek lovaiért nyert nagy aranyérem, Magyarország lótenyésztési hírnevét meg fogják örökíteni.”

A baden-badeni idegtépő győzelem után huszonhat nappal, szeptember 29-én Sopronban, mint szuper-favorit 69 kiló teherrel, negyvenedik versenyére készült Kincsem Maddennel.

Nem csoda hát, hogy senki sem akart kiállni ellene, ezért végül csak a szintén gödi 4 éves sárga mén, Lőrincz indult a 3200-méteres Állami Díj 1700 forintjáért. Ezért a szerény összegért senki sem akarta tönkreveretni magát és felesleges „strapácz”-nak kitenni lovat és lovast egyaránt.

Így írt a sajtó a versenyről:

„Visszavonatott: Bolygó, Erbprinz, Pfeil, Thalma, Jolánta, Prince Giles I., Old England és Wild Rower.

A lefolyt sopronyi és bécsi őszi versenyeknek szép idő kedvezett, mindamellett is nagy a panasz, hogy nem voltak eléggé látogatottak. Nem csoda, a kedvezőtlen politikai és háborús idők nagyobb izgalmat okoznak most a nagy közönségben, mint a gyep hevélyei.

A 3éves és idősb lovak tehetségei közt nem mutatkozott semmi lényeges eltérés. Kincsem még mindig legyőzetlen, habár kissé színtelen volt Sopronyban, mindamellett is tanácsosbnak tartotta Lörincz a 2-dik pénzzel megelégedni, mint hiába fárasztani magát vele, s így megegyezés szerint, mint első és 2-dik mentek el a czélpont előtt.”

Így Kincsem végül hosszakkal végzett Lőrincz előtt. A szaksajtó tömören azt írta: „Compromise”

(*1) 1878 őszén a Pardubicei nagy akadályverseny handicap-ot (4000 frt díj s mintegy 6000 méter távolság), a monarchia e legnagyobb díját egyenetlen talajon, az öreg Brigand nyerte 84 kilogr. alatt. 2-dik Queen Bess (73 k. ), 3-dik Táborit 67 1/2 kil. alatt.

Csodálatos az a biztosság e's kitartás melylyel Festetics Tasziló e lova még menni tud, s mellette 20—30 fonttal több teher alatt, mint vetélytársai.

Az eredeti írást itt találja.

Az írókat is megihlették

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek