MegMinden
2021-11-09

Sid Vicious

(rockbook.hu)

35 ÉVES A SEX PISTOLS BASSZUSGITÁROSÁNAK TRAGIKUS SZERELMÉT BEMUTATÓ FILM

1986. november 7-én mutatták be Amerikában a Sid és Nancy című filmet, amelyben Alex Cox a Sex Pistols basszusgitárosa, Sid Vicious és barátnője, Nancy Spungen tragikusan végződő szerelmét mutatta be. Cox ugyan a valós tényeket vette alapul, de bizonyos részleteket kissé szabadon kezelte és egyértelműen érződött, hogy szimpatizált a zenésszel.

 

"Nem kérdés, hogy Sid és Nancy végtelenül elbaszottak voltak. Tönkretették a punkot körülvevő idillt és teljes káosz vette őket körül, ugyanakkor ez alapvetően egy szép szerelmi történet volt, ami rendkívül tragikusan végződött."

Vicious mindössze 21 évet élt, a bandában pedig nem egészen egy évet töltött 1977 februárja és 1978 januárja között, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy társaival együtt világhírűvé váljon. Spungen már a 21-et sem tölthette be: 1978. október 20-án hunyt el, meglehetősen vitatott körülmények között, és azonnal felmerült a gyanú, hogy Sid végzett vele. A tárgyalásra azonban már nem kerülhetett sor, addigra ugyanis a basszusgitáros is meghalt drogtúladagolásban.

A filmben Gary Oldman alakította Vicious-t, aki így vélekedett a karakteréről: "adódik a kérdés, hogy miért kellett ennek a két fiatalnak meghalnia? Azt szokták mondani, hogy úgy halunk meg, ahogy éltünk. Sid sok őrültséget csinált a haverjaival és Nancy-vel. Szüksége lett volna egy barátra, aki megmondja neki, hogy nem jó basszusgitáros, nem igazi rocksztár és nem is olyan vad, amilyennek a neve sejteti. Talán Johnny Rotten lehetett volna ez a barát, de persze végső soron Sid magától csinálta ezeket a felháborító dolgokat, mert kényszeresen meg akart felelni a róla kialakult képnek. Ugyanakkor szerintem nem akart meghalni. Véletlenül adagolta túl magát, és a Nancy-ügyet is nagyon felfújták. Aligha beszélhetünk brutális gyilkosságról. Egy apró szúrt sebbe halt bele, ráadásul vérzékeny volt és folyton drogozott."

Az eredeti írást itt találja.

Versenynaptár

Budapesten tartja kongresszusát a Nemzetközi Folklórfesztivált Szervezők Világszövetsége

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek