MegMinden
2024-02-07

Walipini

(greendex.hu)

Üvegház a föld alatt: építsünk walipinit!.

Az üvegházaknak, melegházaknak vagy fóliasátraknak jelentős szerepük van a háztáji és a nagyüzemi mezőgazdaságban is. Akár idegen klímáról származó növényeket is lehet így termeszteni, illetve a különböző zöldségek tavaszi és őszi vegetációs időszakát is ki lehet nyújtani. Létezik azonban az üvegházaknak egy itthon még kevésbé elterjedt, ám rendkívül praktikus és környezetvédelmi szempontból is előnyös formája, a walipini.

Bolíviai tervezés

Az üvegházak eredete a római császárkorba nyúlik vissza. Ekkor kezdetleges melegházakban virágokat, barackot és szőlőt neveltek. Az első modern üvegházat Hollandiában építették a 16. században, majd a 17–18. századra már valóságos virágkorukat élték ezek az építmények Európában. Uralkodók, főurak és földesurak körében nagy divat volt a különböző egzotikus növényekkel teli melegházakkal dicsekedni.

A walipini, azaz a föld alatti üvegház a bolíviai La Paz területén élő farmerektől származik, akik a magas hegyekben extrém körülmények között termelik meg maguknak a zöldségeket. Maga az elnevezés is a dél-amerikai aymara indián nyelvből jön, jelentése „meleg hely”.

Hogy néz ki, és hogyan működik?

A walipini eredetileg téglalap alakú, 180–240 centiméter mélyen a földbe ásott gödör, amelyet műanyag fólia, üveg vagy valamilyen fényáteresztő anyag borít. Fala leginkább maga a föld, amelyre szintén növényeket lehet telepíteni. De akár bontott téglából, raklapokból is készülhetnek a támfalak. Az építmény így igazából földbe süllyesztett melegház, amely egyesíti a passzív napenergiát a föld hőtartó képességével.

A walipini előnyei

A talajszint alatt körülbelül 120 centiméter mélyen a hőmérséklet akkor is 5–10 °C között marad, ha kint fagypont alatti értékeket mérünk. Ezért tehát jóval kevesebb energiát kell az üvegházunk fűtésére fordítani, ezáltal a költségeink is sokkal kedvezőbbek lesznek. Kiváló a nedvességtartása, így olyan trópusi növények neveléséhez is ideális, amelyek kifejezetten a magas páratartalmat kedvelik. A hagyományos melegházakhoz és fóliasátrakhoz képest is hosszabb benne a növények vegetációs időszaka.

Terményeinket akár márciustól november végéig, december elejéig is szüretelhetjük. Sokkal kisebb összeg ráfordításával kialakítható, mint egy ugyanekkora méretű üvegház, hiszen nagyobb része a földben van, így igazából „csak” ásni kell, a fényáteresztő felület pedig használt fóliából, bontott ablakokból is kialakítható. Szeles területeken is kifejezetten előnyös. Mivel az építmény a földbe van süllyesztve, nem kell attól tartani, hogy a süvítő orkán szétszaggatja a fóliát, vagy betöri az üveget.

Az eredeti írást itt találja.

Kozmikus kötélhúzás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek