(divany.hu)
Eddigi információnk szerint a mágikus összetevő, amitől a paprikák csípősek, a kapszaicin jó segítség lehet a diétához, ráadásul fájdalomcsillapító hatása is van, ezért használják többek közt az ízületi gyulladás, az idegi fájdalom és a derékfájás enyhítésére is. Állítólag a DNS-t is védi a rákkeltő anyagok káros hatásától, de még a vérkeringést is serkenti. A kapszaicint megtalálhatod majdnem mindenben, aminek az íze csípős. De valóban lehet veszélyes az eddig rajongott hatóanyag?
Egyes fűszernövények a tudomány bizonyítékai szerint csökkentik az étvágyat, ezzel kapcsolatban a csípős ízűeket emelik ki a leggyakrabban. Egy erről szóló kutatás résztvevői azt állították, hogy a Cayenne-borstól kevésbé kívánták a zsíros, édes és sós ételeket.
Mindezeken túl akár a teltségérzetet is fokozhatják a csípős ételek. Az Appetite magazinban megjelent 2014-es klinikai kutatás során egy csoportnak kapszaicintartalmú étrend-kiegészítőt adtak, és végül arra jutottak, hogy azok, akik kaptak a kapszaicinből, hamarabb laktak jól. Ha ez még nem lenne elég, ma már az is bizonyított, hogy a csípős ételek az anyagcserét is fokozzák. A fűszerek megnövelik a test hőmérsékletét, ami hozzájárul, hogy az több energiát használjon fel. Aki Cayenne-borsot vagy csípős paprikát tesz az ételére, az akár 119 kalóriával is többet égethet el egy nap alatt, mint az, aki nem.
Akkor tehát mi baj lehet a szinte univerzálisnak tűnő kapszaicinnel, miért gondolják egyesek mégis, hogy fogyasztása veszélyes is lehet?
Egy forró téma: egészségesek vagy veszélyesek a fűszeres ételek?
A kapszaicinoidok, amelyek magukban foglalják a kapszaicin vegyületet is, a paprika kémiai összetevői, amelyek fűszeres ízét adják. Az elmúlt néhány évtizedben végzett kutatások kimutatták, hogy a kapszaicinoidoknak – és így a fűszeres ételeknek is – számos egészségügyi előnye van.
A fűszeres ételek fogyasztása segíthet tovább élni
Egy 2015-ben közzétett tanulmány így fogalmaz: „azokhoz képest, akik hetente kevesebbszer ettek fűszeres ételeket, azoknál, akik hetente 6 vagy 7 napon fogyasztottak belőlük, 14 százalékkal csökkent a teljes halálozási kockázat.”
A fűszeres ételek fogyasztása és a teljes halálozás közötti kapcsolat erősebb volt, mint az alkoholt fogyasztók és nem fogyasztók között, vagyis a csili többet segített, mint amennyit az alkohol ártott a résztvevőknek.
A fűszeres ételek valóban okozhatnak fekélyeket?
Újabban egyre több szó esik arról, hogy a csípős fogások fekélyeket okozhatnak.
Vajon igaz a rémhír?
Jelen állás szerint nem. A fűszeres ételek nem okoznak fekélyeket – valójában segíthetnek a fekélyeken a legújabb kutatások szerint.
„Gasztroenterológusként gyakran diagnosztizálok fekélyes betegeket” – kezdi Edwin McDonald, a téma szakértője. „Amikor elmondom valakinek egy beavatkozás után, hogy fekélye van, szinte mindenki azonnal a fűszeres ételeket kezdi hibáztatni. Az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy ibuprofént szednek éjjel-nappal, vagy hogy egy H. Pylori nevű baktériumuk lehet, ami a fekélyek egyik leggyakoribb kiváltó oka a világon” – folytatta a szakember.
A közhiedelemmel ellentétben számos tanulmány kimutatta, hogy a kapszaicin valójában gátolja a gyomor savtermelését. Emiatt egyesek a kapszaicint olyan gyógyszernek tekintik, amely megakadályozza a fekélyek kialakulását olyan embereknél, akik nem szteroidos gyulladáscsökkentő szereket szednek.
Az eredeti írást itt találja.