MegMinden
2024-01-21

NASA

(index.hu)

Kinyitotta a NASA az űrkapszulát, elképesztő tapasztalatokra derült fény

A NASA mérnökei az OSIRIS-REx űrszonda kapszulájának utolsó két záróelemét is eltávolították, így már lehet látni, mennyi anyagot gyűjtött be a szerkezet a Bennu aszteroidáról.

Több hónapnyi munka eredményeként a NASA nemrég kifejlesztett egy olyan szerszámot, ami eddig nem állt a mérnökök rendelkezésére, pedig jól jött volna nekik.

Amikor az OSIRIS-REx nevű űrszonda kapszulája landolt a Földön, a benne lévő aszteroidamintához a szakemberek nem tudtak hozzáférni, ehhez lett volna hasznos az a bizonyos szerszám. 

BÁR A FEDELET KINYITOTTÁK, SZERSZÁM HÍJÁN A 35-BŐL CSAK 33 RÖGZÍTŐELEMET TUDTAK ELTÁVOLÍTANI.

A felnyitás után a NASA felvételt is készített a mintáról. A kép 11 648×8736 pixeles lett, vagyis a felbontása 101,7 megapixel. Ez annyira részletes fotó, hogy a mintát már azelőtt el lehetett kezdeni tanulmányozni, hogy egyáltalán hozzányúltak volna − írja a hvg.hu

A következő lépés az lesz, hogy egy zárt vitrinbe helyezik át a mintát, majd gondosan elosztják, lemérik és becsomagolják. Végül a NASA Johnson Űrközpontjában fogják tárolni.

A fedél eltávolítása előtt egyébként már 70,3 gramm mintát sikerült begyűjteni. Az első eredményből kiderült, hogy a Bennu aszteroidán víz található, melyről az Index is írt már korábban. Emellett magnéziumot, nátriumot és foszfátot is tartalmaz a minta, ami nem szokványos az aszteroidákon.

A NASA úgy számol, hogy összesen nagyjából 120 grammnyi mintát sikerült gyűjteni a Bennuról.

Az eredeti írást itt találja.

Debreceni professzor tartott akadémiai székfoglalót

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek