MegMinden
2022-06-18

Robot

(hvg.hu)

„Szemetet” talált a Perseverance a Marson, le is fotózta.

A NASA Mars-járója, a Perseverance a landolás helyétől két kilométerre, egy sziklába ágyazódva találta meg a hőpajzsa egyik darabját.

A NASA Mars-járó robotja, a Perseverance még április elején készítette el azt a fotót, amin egy jószemű internetező kiszúrta, hogy a rover landolásához használt ejtőernyő is látható rajta. Most egy újabb „szemetet” talált az eszköz, ezúttal egy sziklába ágyazódva.

A NASA által közreadott képen a Perseverance-t védő hőpajzs egyik darabja látható. Ez volt az, ami megvédte a szerkezetet az utazás, valamint a landolás során a szélsőséges hőmérséklettől.

A legérdekesebb kérdés, hogy a fóliaszerű anyag hogyan jutott el a Jezero-kráternek ezen részébe, ami körülbelül két kilométerre található a landolási ponttól. Nem tudni ugyanis, hogy a leszállás közben került a sziklához, vagy azóta fújta-e oda a marsi szél.

A gép mindenesetre nem fogja sokáig nézegetni a szemetet, hamarosan ugyanis megkezdi az eddigi legizgalmasabb munkáját: mintát vesz majd a Jezero-kráter deltájából. A tudósok azt gyanítják, 3 milliárd évvel ezelőtt víz volt ott, így az élet is jelen lehetett a bolygó felszínén.

Az eredeti írást itt találja.

ZeneTrafik

Valaki ma milliárdos lett

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek