MegMinden
2024-01-20

WD-40

(divany.hu)

Egy hordozórakéta kenőolaja volt.

A közkeletű felfogás szerint nincs olyan probléma, amit ne lehetne megoldani gyorskötöző, szigetelőszalag és WD-40 nélkül. Valóban így lenne?

A kék-sárga palackos, piros kupakos kenőolaj spray egyetlen otthonból sem hiányozhat annak ellenére, hogy valószínűleg a lehető legkevesebb esetben nyúlunk érte pusztán eredeti funkciója miatt.

Hogy mi is lehet a WD-40-es név eredete, arra számtalan tipp és ötlet született már a termék bő 70 éves története során. A terméket még 1953-ban dobta piacra a San Diegó-i Rocket Chemical Company alapítója, Norm Larsen. Hivatalosan kenőolaj és vízkiszorító spray, de mindannyian tudjuk, hogy ennél sokkal-sokkal több mindenre jó. 

Egy hordozórakéta kenőolaja volt

A WD-40-et az űrkutatási program támogatására tervezték, az SM-65 Atlas interkontinentális ballisztikus rakéta korrodálódásának megelőzésére. Az ötvenes évek rakétatesztjeit követően ez volt az a típusú űrrakéta, amely a műholdakat, űrszondákat és űrhajókat elindította az ég felé, sőt: az első amerikai űrhajóst is az Atlas segítségével indították Föld körüli pályára. A rakéta üzemanyagtartálya szinte papírvékony volt, ezért szükség volt arra, hogy külső védelemmel lássák el. 

Larsen terve egy olyan anyag létrehozása volt, mely megelőzi a nukleáris fegyvereken a korróziót azáltal, hogy kiszorítja a vizet. Állítása szerint a 40. recept vált be, a WD-40 főként szénhidrogénekből áll. Egy olyan, nem illékony olajbázisú sprayről van szó, amely képes a lefújt tárgy felszínén maradni egészen hosszú ideig.

Az alacsony viszkozitás miatt az olaj szénhidrogénnel van vegyítve, ami viszont képes elpárologni, hátrahagyva az olajat. A palackokban hajtógázt is találunk, a fúvókán, illetve az ahhoz illeszthető keskeny csövön keresztül a legapróbb résekbe is be lehet juttatni így az elegyet. 

Miért éppen WD?

Számtalan elmélet született az elmúlt évek során arra, mit szimbolizál a két mássalhangzó a szer nevében. David Muir amerikai újságíró például a Twitteren kérdezte meg követőit, vajon mit is jelenthet a rövidítés (pedig csak a Wikipediát kellett volna felütnie a válaszért). Mivel rendkívül vicces, konspiratív és ötletes válaszok születtek, egészen elrugaszkodott elméleteket alkottak a válaszolók, érdemes csemegézni belőle. 

world domination (világuralom), a wet and dry (nedves és száraz), wrong decision (rossz döntés) is szerepelt a válaszok között. A WD-40 valójában igencsak szimplán a víztaszító (water displacement) 40. formula nevet viseli, utalva arra, hogy hányadik alkalommal sikerült a feltalálónak eltalálni a tökéletes arányokat. 

Az eredeti írást itt találja.

Szombaton és vasárnap is pályán a Loki

Sportszerviz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek