MegMinden
2024-01-18

Jakutszk

(raketa.hu)

Hogyan élik túl a dermesztő telet a világ legfagyosabb városában?

Habár nem ez a leghidegebb hely a Földön, sőt nem is a legfagyosabb település, Jakutszk a leghidegebb nagyváros, ahol azonban a januári - 40 Celsius-fokban sem áll meg az élet. Hogy csinálják, milyen intézkedéseket hozott a város és milyen praktikákat vetnek be itt az emberek?

A Föld leghidegebb helye a Fuji kupola az Antarktiszon rekordalacsony -93,2°C-kal, míg a bolygó leghidegebb települése az orosz Ojmyakon – az 500 lakosú falu körülbelül 21 órás autóútra található Jakutszktól, és itt regisztrálták lakott helyen az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet: - 71,2 °C-ot. Ezekhez képest kicsit lemaradt tehát a bolygó leghidegebb városa, a Szibériában található Jakutszk, ahol 1891. február 5-én -64,4°C-ot mértek. Ha fázunk januárban, akkor eszünkbe idézhetjük innentől, hogy ebben a városban a januári átlag hőmérsékleti mélypont -42°C.

Érdekesség, hogy azért nincs itt sem mindig farkasordító hideg – nyaranta a város hőmérséklete elérheti a 26 °C-ot, ami melegebb, mint London júliusban. A téli fagyok sem űzik el a népet, a város lakossága 355 000 fő, akik a helyi gyémántiparban dolgoznak jellemzően, és Jakutszk egy valódi, modern nagyváros, ahol átlagos emberek élik a mindennapjaikat.

Miért ilyen hideg?

Hogy miért ez a bolygó leghidegebb városa? A kérdés annyiból is jogos, hogy valójában nem ez a legközelebbi város az Északi-sarkhoz. A norvégiai Longyearbyen kétszer olyan közel helyezkedik el az említett ponthoz: 1316 km-re található az Északi-sarktól. Jakutszk hőmérsékletét azonban több tényező együtt befolyásolja:

  • Elhelyezkedés: Jakutszk messzire fekszik minden hőmérsékletet mérséklő tengeri hatástól – a legközelebbi nagyobb víztest, az Ohotszki-tenger, 725 km-re található. Jakutszk ugyan lényegében a Léna-folyóra épült, de a folyó völgye valójában csapdába ejti a hideg levegőt.
  • Nagynyomású rendszer: A téli hónapokban Szibériában szibériai magasnyomásként ismert nagynyomású rendszer tapasztalható. Ez az időjárási minta hideg légtömegeket hoz az Északi-sarkvidékről, ami hosszan tartó intenzív hideg időszakokhoz vezet.
  • Kevés téli napsütés: Télen Jakutszk nagyon kevés napfényt kap (gyakran kevesebbet, mint napi négy órát).
  • Permafrost: Jakutszkban azért is van ilyen hideg, mert olyan földre épült, amely folyamatos örökfagyban van, vagyis a talaj tartósan fagyott.

Hogyan telik itt a hosszú tél?

Jakutszk első pillantásra tehát egy olyan nagyváros, akár a többi, a helyi lakosok mégis több kihívással is kénytelenek szembenézni, amelyet az extrém hideg mellett a nagy távolságok (például Moszkvától) okoznak – ez utóbbi hatása a költséges logisztika, ami elsősorban az élelmiszerárakon hagyja rajta a nyomát. Ám, mint a lenti videóból kiderül, a technológia is másképp működik ebben az extrém környezetben – a telefon például jóval gyorsabban lemerül, mint egyébként.

A fagyos hőmérséklet miatt nem jön szóba a beltéri vízvezetékrendszer kiépítése, ezért kültéri WC-fülkéket használnak, és az emberek jellemzően csak hetente egyszer fürödnek. A jakutszki lakosok előnyben részesítik a magas zsírtartalmú ételeket reggelire, a szabadban tárolják az ételt, és olyan egyedi ételeket készítenek, mint a lóhús, a fagyasztott nyers hal vagy az erjesztett kancatej.

Télen a napfelkelte 10:40 körül kezdődik, a hőmérséklet pedig januárban gyakran mínusz 40 °C-ra, esetenként még ennél is alacsonyabbra zuhan. A lakosok a rendkívüli hideg miatt kerülik, hogy túl sok időt töltsenek a szabadban, mivel ez már pár perc alatt komoly fizikai kényelmetlenségeket okozhat. Elég körülbelül öt percig szabadon hagyni a bőrünket, hogy megjelenjenek a rendkívül veszélyes, akár szöveti elhalással is járó fagysérülések.

Mivel ilyen időben már a 15-20 percnyi séta is komoly kihívást jelent, a helyiek a hatékony és olcsó tömegközlekedésre támaszkodnak – 200 méterenként található melegedővel ellátott buszmegálló. A jegy pedig a fenti videó alapján körülbelül 50 amerikai cent, vagyis nagyjából 175 forint.

A saját jármű tartása komoly kihívással jár: vagy fűtött garázsra van szükség, vagy fűtött pokrócokra az autó letakarásához, de az sem ritka, hogy a gépkocsikat folyamatosan üzemben tartják, hogy ne váljanak használhatatlanná az extrém hidegben. A túléléshez elengedhetetlen a megfelelő ruházat, különösen a drága prémes felszerelés, mint a rénszarvascsizma és a rókakabát. Fontos a bőrápolás is, a hagyományos krémek mellett olyan helyi sajátosságot is bevetnek az itteniek, mint a medvezsír.

Kikapcsolódásként akadnak kültéri programok is, jellemzően például jégszobrokat állítanak ki.

Érdekesség, hogy Jakutszkban mindezek ellenére nem csak a helyiek szeretnek élni, de egyre többen érkeznek Kínából, mivel helyi repülőgépjárattal Kína már egy 2,5 órás úttal elérhető. A helyi kínai populáció megtanult oroszul is – Jakutszkban a rasszizmus sem jellemző, békés és barátságos városnak számít.

A tavasz és a kurta nyár

Jakutszkban a tél magyar szemmel talán reménytelenül hosszúnak tűnhet: októbertől áprilisig tart, így a tavasz érkezte valóban nagy ünnepet jelent. Azonban a melegedés sem jár kihívások nélkül: a jég és hó olvadása miatti gyakoriak az áradások. Mindezt egy rövid nyár követi, ami lényegében a júliust jelenti, ami egy komolyabb meleg időszak a hideg újabb érkezte előtt.

Az eredeti írást itt találja.

Kőkemény idegenbeli derbi előtt a Mandics-csapat

Négy nap munka

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek