MegMinden
2021-09-29

MagdaFeszt

(fidelio.hu)

A nőkről szól a Csokonai Színház művészeti fesztiválja

Negyedik alkalommal rendezi meg a debreceni Csokonai Színház a MagdaFesztet október 1. és 5. között, amely többek között a nők művészeti jelenlétére helyezi a hangsúlyt.

„A fesztivál női alkotókra, női szempontokra koncentrál a társművészetekről sem megfeledkezve, olyan, nemzetközileg is izgalmas projektekkel, amelyek kortárs, mai eseménysorozattá teszik” – mondta fesztiválról Puskás István, a város alpolgármestere, illeszkedve Gemza Péter koncepciójához. A színház igazgatója a kezdetekhez szeretne visszanyúlni, és Szabó Magda 100. születésnapján olyan összművészeti eseményt létrehozni, melyet az írónő életműve inspirál.

A MagdaFeszten a színházi előadásokon és irodalmi programokon túl szakmai beszélgetésekkel is készülnek a szervezők.

Debrecenbe érkezik a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotójának tartott Gianina Cărbunariu, akinek megtörtént esetet feldolgozó A tigris című darabja október 5-én lesz látható. Az előadás a szebeni állatkert esetét dolgozza fel: a tigris etetőjének gondatlansága miatt az állat elszabadult és órákig bolyongott a városban, mielőtt kilőtték. Az író a történeten keresztül próbál tükröt mutatni a társadalom felé.

Ugyancsak izgalmas produkciónak ígérkezik a női „hétköznapokról” szóló A rózsaszín ruha, amely Péterfy-Novák Éva azonos című tárcanovellájából született, de színre kerül a Szent Margit életét feldolgozó Oldás-Áldás is, Varga Klári előadásában.

A vidámabb témák kedvelői a Dumaszínház előadásában, a NagyÁrpiban Ráksó Esztert hallhatják, aki kendőzetlen őszinteséggel és humorral mesél a nővé, partnerré és anyává válás folyamatáról.

A régi rendszereket is megidézik a szervezők, Grecsó Krisztián új regénye, a Vera a Kádár-kor világába kalauzolja a nézőt.

A történetből a Kőszegi Várszínház készített színpadi adaptációt. A produkció Göttinger Pál rendezésében láthatja a közönség október 3-án.

A színház mellett a szervezők kerekasztal-beszélgetést szerveznek október 2-án A közönség jó! Ne félj semmitől. címmel, ahol Szeleczky Zita a külföldi boldogulás lehetőségeit vázolja. Két nappal később Nők a piacon címmel indul vitaest, Halász Rita író-művészettörténész Nagy Márta Júlia költővel és Nagy Lea költővel a könyvpiacon való érvényesülésről beszélgetnek. Az alkotókhoz Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója is csatlakozik.

Az eredeti írást itt találja.

Németh Krisztián

Herczeg András átvehette a mesteredző díját

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek