MegMinden
2024-01-15

Banán

(origo.hu)

Nagy a baj a banánnal

Bár tele van káliummal, és hasznos vitaminokat tartalmaz, mégsem ajánlatos banánt keverni a reggeli frissítő turmixba – erre a megállapításra jutott egy kutatás, amely szerint a bogyós gyümölcsökben található jótékony antioxidánsok hatását nyomhatja el a trópusi gyümölcs.

A flavonoidok több élelmiszerben megtalálhatók, a bogyós gyümölcsök azonban különösen sokat tartalmaznak belőlük, így fontos szerepet töltenek be étrendünkben. E vegyületek viszonylag gyorsan felszívódnak és feldolgozásra kerülnek, a keletkező anyagcseretermékek (metabolitok) pedig a szív- és érrendszer állapotától kezdve a kognitív képességekig több életfunkciónkat javítják.

Egy új kísérletben a Kaliforniai Egyetem (UCD) kutatói ugyanakkor bebizonyították, hogy a banán képes elnyomni a jótékony hatásokat azáltal, hogy drasztikusan csökkenti a testben keletkező hasznos metabolitok mennyiségét, amennyiben bogyós gyümölcsökkel turmixoljuk össze.

Ez lehet az oka annak, hogy a banán csökkenti az antioxidánsok mennyiségét

Egy kontrollált vak kísérletben az egyetem kutatói egy nyolc főből álló csoportnak flavonoidokban gazdag, bogyós gyümölcsökből készült turmixot, vagy flavonoidokat tartalmazó kapszulát adtak. A vizsgálat során egyértelműen emelkedett az antioxidánssal kapcsolatos metabolitok szintje a vérben.

AMIKOR AZONBAN BANÁNT ADTAK A BOGYÓS GYÜMÖLCSTURMIXHOZ, A VÉRBEN LÉVŐ JÓTÉKONY ANYAGCSERETERMÉKEK MENNYISÉGE 84 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT.

"Nagyon meglepődtünk, hogy egyetlen banán hozzáadása milyen gyorsan csökkentette a turmixban lévő és a testben felszívódó flavonoidok mennyiségét" - mondja Javier Ottaviani, az UCD dietetikusa.

Az eredeti írást itt találja.

Apolló

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek