MegMinden
2022-12-18

NASA

(origo.hu)

Két fantasztikus vízi világot fedeztek fel a kozmosz mélyén.

Az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA közleménye szerint két távoli vízből álló exobolygót fedeztek fel a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok segítségével. A Kepler-138 katalógusszámot kapott rendszer bizarr bolygói merőben mások, mint a Naprendszer planétái.

Egy vörös törpe körül fedezték fel a különleges exobolygókat.

A két távoli vízből álló bolygót a Lant (Lyra) csillagképben fedezték fel a NASA exobolygó-kutatási programjának keretén belül. Az űrkutatási szervezet közleménye szerint a két szokatlan égitest egy, a Földtől 218 fényévre fekvő vörös törpe körül kering.

A vörös törpék kicsi és viszonylag hideg csillagok, amelyek tömege a Nap tömegének 7,5 százalékától maximum a feléig terjedhet. (A 7,5 naptömegnél kisebb csillagokat barna törpéknek nevezik, a szerk.) A vörös törpék felszíni hőmérséklete kevesebb 3500 kelvinnél,

EZÉRT A FÉNYÜK IS LEGFELJEBB 1/10 EZREDE A NAP FÉNYEREJÉNEK,

és a többségük elsősorban csak infratartományban észlelhető.

A NASA közleménye szerint a vörös törpe körül keringő vizes világok egyáltalán nem hasonlítanak a Naprendszer földtípusú bolygóihoz.

Nature Astronomy tudományos szakfolyóiratban december 15-én megjelent tanulmány szerint a Kepler-138-as katalógusszámot kapott bolygórendszer tagjai vízből állnak, és nem rendelkeznek szilárd kéreggel.

Bizarr vízi világok, amelyeknek nagynyomású vízréteg alkotja a vastag kérgét

A Kepler-138-as rendszert a Montréali Egyetem Exobolygó-kutató Intézetének Caroline Piaulet által vezetett kutatócsoportja figyelte meg az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA két űrteleszkópja, a Hubble és a Spitzer segítségével.

A Kepler-138-as rendszer három exobolygójáról már korábban is tudtak,

DE CSAK MOST FEDEZTÉK FEL, HOGY EZEKBŐL KETTŐ VÍZBŐL ÁLL.

A kutatók modellezése szerint mindkét bolygó rendelkezhet egy-egy nagyobb, fémekből és sziklából felépülő maggal, amely felett egy nagynyomású vastag vízkéreg található.

A NASA elemzése szerint a bolygók magas felszíni hőmérséklete arra utal,

HOGY AZ ATMOSZFÉRÁJUK FORRÓ VÍZGŐZBŐL ÁLLHAT.

Ezek az elsőként felfedezett olyan szokatlan planéták, amelyek tömegének jelentős részét a víz építi fel. A NASA az idén fedezte fel az ötezredik exobolygót, amelyek száma az év végéig 5200 fölé emelkedett.

Extraszoláris, vagy rövidítve exobolygóknak nevezzük azokat a planétákat, amelyek a Naprendszeren kívül más csillagok körül keringenek.

Az eredeti írást itt találja.

„I’m a man”

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek