MegMinden
2022-01-26

Tőzsér József

(rockinform.hu)

Egy dolog biztos, az maga a bizonytalanság

Tőzsér József biokémikus, molekuláris virológus és zeneszerző. A prog rockban utazó Android együttes és egyéb más debreceni zenekarok egykori- és jelenlegi billentyűse már az 1970-es évek első fele óta aktív közreműködője a hazai rockéletnek. Számos zenei szvit komponálása és irodalmi téma megzenésítése után 2019-ben nagy fába vágták fejszéjüket: elkezdték a teljes Android életmű módszeres újrarögzítését, majd professzionális újrakiadását. Az “Édentől keletre” és a “Svejk” friss verziói már el is készültek, miközben párhuzamosan további két újabb kiadványon dolgoznak.

A beszélgetés záró részében a újragondolt és újrafelvett anyagoké a főszerep. Bemutatásra kerülnek az “East of Eden Revisited” különféle formátumai, valamint a “Svejkfigurák”; továbbá a jelenleg még csak előkészületben lévő “Another Midnight Ball” és “Wordless Scriptum” albumokról is megtudhatunk néhány érdekességet.

– 2019-ben és 2020-ban egy harmadik “Édentől keletre” felvétel is napvilágot látott…

– Úgy gondoltam, hogy még bőven van mit javítani az anyagon, hát ismét rögzítettük. 

– Ez utóbbit három verzióban is a piacra dobtátok. A LP öt trackes, a CD hét, majd az 5.1-es DVD-re pedig már kilenc tételesre bővült a mű. Vágj kérlek rendet a különféle formátumok és kiadások között!

– Az LP-re nem fért rá a teljes eredeti anyag újrahangszerelt változata, lemaradt róla a “Sárkányeregetés” és az “Elveszett szerelem”, melyek viszont természetesen felkerültek az új CD-re. A DVD továbbá tartalmazza a “Pre-Prelude” és a “Little Mirror” új számokat is, valamint egy különleges “XVI. század” verziót, egy szinfónikus zenekari változatot. A DVD-n 24/96 minőségű hangfile-ok vannak az audiofil hallgatóság számára.

– Azért ez elég nagy minőségi ugrás volt a korábbiakhoz képest. A Gramy-H Kft / GR1993 Records és a Quality Vinyl Projects a hazai hanghordozókiadás elitjéhez tartozik. Mind a masteringet és hangminőséget, mind a kiadványok kivitelét és gyártási technológiáját tekintve. Honnét jött az indíttatás, hogy kezdjétek el az Android életművet ezen az úton, csúcsminőségben, világszínvonalon újra feldolgozni és újra kiadni?

– 2017-ben kerültünk kapcsolatba Égerházi Attilával. Segítségével, Barabás Tamás hangmérnöki munkájával sikerült világszínvonalú minőségben újra rögzíteni az anyagot, és ismét tettünk hozzá néhány új számot is. Büszkék vagyunk arra, hogy az LP a Gramy legelső “Quality Vinyl Projects” kiadása. Jelenleg dolgozunk az “Éjféli Bál” hasonló minőségű kiadásán – mely ezúttal angol nyelven készül.

– Az “Another Midnight Ball”, melynek anyagából a már említett “Együtt játsszuk el” angol verziója fel is került az internetre, kvázi 40. évfordulós produkcióként. Nyilván ti sem tudtatok 2020 nagyobbik részében koncertezni. Mennyire rúgta fel a pandémia a jubileumi év menetrendjét?

– Az utolsó Android fellépés tavaly októberben volt. Sok koncertünk elmaradt. Aztán a próbák is leálltak. Most viszont reményeink szerint be tudjuk pótolni az elmaradt programokat. Fellépünk a Campus fesztiválon, koncertezni fogunk a debreceni Liszt teremben a Steve Hackettel kiegészülő Djabe előtt, meg tudjuk csinálni a kétórás nagy koncertünket a Kölcsey Központban, és tervezzük az “Another Midnight Ball” bemutatóját is.

– Az “East of Eden Revisited” egyik dalához lengyel rajongók klipet forgattak, majd azt saját készítésű DVD-n sorsolták ki egy általuk szervezett nyereményjátékon az Android rajongók között. Azért ez nem semmi! Gondoltad volna ezt negyven évvel ezelőtt?

– Az Android amatőr egyetemi zenekarnak indult, kedvtelésből zenéltünk a tanulás mellett. Akkoriban mégis sokan jártak a koncertjeinkre, pedig elég mellbevágó, tömény zenét szolgáltattunk. Mégis ez valamilyen nyomot hagyhatott a hallgatóságban, mert még harminc évvel később is odajött hozzám a menzán egy számomra ismeretlen ember, hogy ugye én voltam az Android billentyűse… Elevenen emlékszik, hogy az épület mögötti téren adtunk egy koncertet és hogy az milyen jó volt. Ilyen jellegű elkötelezett rajongói megnyilvánulásra, mint amit a lengyel barátaink csináltak, soha nem volt példa, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen lesz.  

– Az “East of Eden Revisited” DVD-re nem csak hanganyag került, hanem videók is. Mutasd be kérlek, ezeket!

– Sikerült egy kiváló videóssal, Borbély Tamással együtt dolgozni, aki nagyon jó képanyagot készített a zenékhez. Ezek konzerv videók felhasználásával vágott anyagok, de új minőséget teremtenek, egy kicsit úgy, ahogy a montázs technikával készült képek, melyek önálló művészi alkotások. Tamással az új anyagok apropóján is tervezzük az együttműködést.

Az eredeti írást itt találja.

Szijjártó: Magyarország 150 ezer adag vakcinát adományoz Ecuadornak

Koronavírus: csaknem 800 új eset Hajdú-Bihar megyében 1 nap alatt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek