MegMinden
2024-02-14

Burke kapitány

(mandiner.hu)

Kapitányával együtt találtak rá a több mint 70 éve eltűnt hajóroncsra.

A Michigan állambeli Keweenaw-félszigettől nem messze, több mint 600 láb mélyen a vízben, kapitányával együtt találták meg a több mint 70 éve elsüllyedt Arlington hajót – számolt be a Shipwreckmuseum. A portál szerint 1940. április 30-án az Arlington elhagyta az Ontario állambeli Port Arthurt, teljesen megrakodva búzával. A hajó parancsnoka Frederick „Tatey Bug” Burke kapitány egy tapasztalt veteránnak számított. Ahogy a nap éjszakába fordult, a köd viharrá változott, amelyben az Arlington összeütközött egy Collingwood nevű másik hajóval. Az Arlington elsőtisztje, Junis Macksey, a kanadai északi parthoz közelítő irányt rendelt el, ami némi védelmet nyújtott volna a szél és a hullámok ellen, 

de Burke kapitány visszavonta a parancsot, és visszarendelte hajóját a nyílt tavon átvezető útvonalra. 

Május 1-jén hajnali fél öt körül Fred Gilbert főmérnök riadót fújt, mivel az Arlington süllyedni kezdett. Az életüket féltve, és Burke kapitány utasítása nélkül a legénység magától kezdte elhagyni a hajót. Szerencsére mindenki biztonságban elhagyta az Arlingtont és eljutott a Collingwood biztonságába. Mindenki, kivéve „Tatey Bug” Burke kapitányt.

Igazi tengerész típus volt, nem az a típus, aki elhagyja a süllyedő hajót” 

– nyilatkozta George Mackery, akinek apja az Arlington első tisztje volt a baleset idején. Ezt követően a hajó nagyon gyorsan elsüllyedt. A feltételezések szerint Burke azt a nyílt tengeri szokást követte, hogy a kapitánynak a hajójával együtt kell elsüllyednie. 

Az eredeti írást itt találja.

Colossyan

Új gyakorlat? Ujjgyakorlat!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek