MegMinden
2023-10-24

Beton.Hofi

(index.hu)

Már nem is abszurd szerelembe esni egy macskával.

Szerelembe esni egy macskával a mai világban talán nem is tűnik abszurdnak, legalábbis ezt sugallja a Cicaverzum című film, amely 2023. október 19-én debütál a mozikban. Szeleczki Rozália rendezővel és Törőcsik Franciska színésznővel beszélgettünk erről a szürreális világról. Elárulták, lehet-e azt mondani, hogy igazi női filmről van szó, milyen volt macskákkal forgatni, és hogy miért írt Beton.Hofi, azaz Schwarcz Ádám dalszöveget, a Hundred Sins pedig zenét egy cicának.

Cicaverzum. Az ember azt gondolná, hogy macskákról szól, macskáknak. De ez a film tele van emberi érzésekkel, traumákkal, megoldandó problémákkal. A főszereplő Fáni – akit Törőcsik Franciska alakít – egy gyermekkori trauma miatt nem tud kapcsolódni a férfiakhoz. Amikor valaki megtetszik neki, elképzeli a halálát, és emiatt inkább kilép formálódó kapcsolataiból. Aztán találkozik Mihállyal, de egy idő után ő is elkezdi taszítani.

ENNEK A FIÚNAK VISZONT VAN EGY MACSKÁJA,

aki egyszer csak megszólítja – Patkós Márton színész hangján – a lányt, és elkezd vele kommunikálni. És máris kezdődnek a bonyodalmak...

Szerelmek, macskák, traumák  

A film egy elvarázsolt, abszurd világban játszódik. A főszereplő nagyon magányos, a valóság elől az álomvilágba menekül – ebből a szempontból nagyon is kapcsolódik a mai fiatal generáció problémáihoz. A narcisztikus személyiségjegyekkel bíró macska pedig megmutatja, milyen könnyedén lehet manipulálni az embereket. Fáni legalábbis könnyen belesétált a csapdájába. Szeleczki Rozália szerint ebben a filmben

egy nagyon aktuális és emberi történetről van szó, de valójában nem ezek a témák voltak a szerzői motivációk, hanem az, hogy bemutassuk: a nehéz eseményeket is lehet humorral, könnyedséggel feldolgozni, ami reményt adhat a nézőknek. És mindezt szórakoztató módon tesszük.

A macska karaktere – amely elég hatékonyan éri el, amit szeretne, és sztereotipikus macsó férfi tulajdonságokat egyesít magában – a legszórakoztatóbb eszköz, azon keresztül a történetet szabadon és játékosan lehet mesélni. 

Cicaverzum tehát érzékeny film, amely nőknek és férfiaknak szól. És macskáknak is. A rendező számára ez alapvetően emberi történet, amely könnyed és humoros módon a traumafeldolgozásról szól. Bárkit érinthet, nemektől függetlenül. Szeleczki Rozália ezt így fogalmazza meg: „Az, hogy a főszereplő egy macskába szeret bele, valójában hasonlat, ezen keresztül mutatjuk meg, milyen bonyolult dolog szerelmesnek lenni a mai világban.”

Női film?

A filmben a fontos pozíciók nagy részét nőkre szabták, de ebben semmilyen szándékosság nincs a rendező részéről. Ez így alakult organikusan. Amikor felmerül a kérdés, hogy akkor most egy „igazi női filmről” van szó, Törőcsik Franciska így fogalmaz: 

Ettől a fogalomtól, hogy női film, a falra mászom. Ez egy film, amelyben véletlenül megközelíti a férfiak és nők aránya az 50-50 százalékot. De a nők aránya még így sem éri el az 50 százalékot, hiszen vannak olyan szakmák, amelyek inkább a férfiakat vonzzák, például ilyen a világosítás. Egyébként Rozi egyik kiemelt fontosságú alkotótársa, az operatőr M. Deák Kristóf »ízig-vérig« férfi. Az lenne a jó, ha fel se tűnne az embereknek, hogy nők az alkotók.

A színésznő szerint az senkinek nem tűnne fel, ha az egész alkotóstáb csak férfiakból állna, mondjuk egy enyhén szexualizált főhős nővel. Az akkor olyan normálisnak tűnne. Bár – mint hozzáteszi – ma már talán mégsem. A férfiak védelmében meg azt mondja, rengeteg férfi filmrendező készített már úgynevezett női filmet. Tehát összetetten fogalmaztak meg egy női belső világot, amihez érzékenyen nyúltak.

Arról is beszélgetünk, hogy vajon lehet-e majd a mozikban férfi nézőkre számítani, érdeklik-e őket a Cicaverzum világa. Franciska szerint azokat a a férfiakat kicsit még edukálni kell, akik ezt a filmet a címe miatt nem nézik meg. 

Ezek tipikus, társadalom által felállított elvárások, megfelelések és bekategorizálások. Szóval nagyon remélem, hogy a legtöbb férfi azt fogja mondani: Cicaverzum, miért is ne?

Forgatás macskákkal

Cicaverzum azért sem mindennapi, mert a forgatáson három macska is jelen volt: Nyugi, Bagira és Hopi. A főszereplő macskán kívül ugyanis két dublőr cica is szerepel a filmben. Nyugi az érzelmes jelenetekben van benne, a közeli felvételeken láthatjuk. Az állatok miatt a produkció komoly extra felkészülést igényelt, de megérte, hiszen a macskák egészen elképesztő teljesítményt nyújtottak.

Törőcsik Franciska a Gödöllői Kutyasport Központban Halász Árpád állatkoordinátor vezetésével téringeken vett rész, hiszen voltak olyan jelenetek is, amikor a színésznőnek kellett trükköket kérnie a macskáktól, amit jutalmazással ért el. 

Úgy tudom, a cicáknak egyébként is szükségük van szellemi kalandokra, és ezen felbuzdulva a saját macskámnak is megtanítottam egy-két trükköt. Az egyik tud már ülni, forogni, pacsit adni, a másiknál kevesebb sikerem volt, mert ő nem annyira kajamotivált. De a gondolkodós cicajátékok sem véletlenül léteznek, hiszen van rá igényük. Ez nem az állatok kihasználása, hanem közös munka, amit ők is élveznek.

A forgatáson a macskáknak egyébként szuper körülményeket biztosított a gyártás. Külön tartózkodójuk is volt, és ha a cicák szettben voltak, síri csendben kellett lenni. Amikor a macska éppen bent volt, mindenki nagyon fegyelmezetten viselkedett. Néha kihívást jelentett, ha a világosítók pakoltak, de ők is elfogadták, hogy a cicáknak elviszi a koncentrációját, ha elkezdenek zörögni. Amúgy mindegyik macska specializálódott valamire.

  • Bagira például nem tudott sok mindent megcsinálni (ő „nem régóta van a szakmában”), ám feküdni ragyogóan tudott. 
  • Hopi volt az izgága. Mindenhez odadörgölőzött, a simogatást imádta. Az egyik jelenetnél például mindent fölborított, de szerencsére ez volt a feladat. 
  • A főszereplő Nyugi pedig fantasztikusan fotogén, az arca nagyon kifejező. S hogy miben jó? Az egy helyben maradásban, egy irányba nézésben.

A filmről

A forgatókönyvet Szeleczki Rozália rendező Kemény Zsófival közösen írta, operatőre M. Deák Kristóf, producere Iványi Petra. A főszereplő Fánit Törőcsik Franciska alakítja. A Macska Patkós Márton hangján szólal meg, gazdáját Polgár Csaba játssza.

Mellékszerepekben Udvaros Dorottya, Csobot Adél, Alföldi Róbert, Martin Márta, Tordai Teri és Kiss Tibi zenész is látható.

A film látványtervezője Pater Sparrow, a jelmezeket Szlávik Juli tervezte, vágója Érdi Zsófi, zeneszerzője Czitrom Ádám.

Cicaverzum a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg, a Lupa Pictures produkciójában, koproducere az RTL Magyarország, forgalmazója a Forum Hungary.

Rapkarrierről álmodik mostanában

Mint ahogyan az a Cicaverzum trailerében is látható, a filmben Schwarcz Ádám is szerepel, akit legtöbben csak Beton.Hofiként ismernek. A rendező elárulja:

Ádi írta a macska rapdalának szövegét. A macska ugyanis rapkarrierről álmodik, és van egy rapszáma. De tudni kell, hogy nem Beton.Hofi-számról van szó, hiszen a szöveget Patkós Marci rappeli fel. A rapszám zenéjét Hundred Sins írta, villanásnyi szerepe neki is van az egyik jelenetben.

A forgatás 27 nap volt, pótnapokkal együtt 31. Szeleczki Rozália megemlíti, hogy M. Deák Kristóf operatőrrel egy napra külföldre is kimentek, ahol egy bizonyos képet rögzítettek. Azt mondta, ez nagyon speciális helyszín, ami csak azon az egy adott helyen létezik a világon – de nem szeretne spoilerezni...

  •  

Az eredeti írást itt találja.

Szabó Tibor

Könnyű?Zenész ÉLETutak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek