MegMinden
2023-08-30

MODEM

(kuler.hu)

A MODEM is bemutatkozik a Bálnában

Szeptember 21-24. között első alkalommal rendezik meg a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárt a Bálnában, amelyen nemzetközileg is jegyzett hazai és külföldi galériák szerepelnek. A rendezvényen a debreceni MODEM fiatal ösztöndíjasai is bemutatkoznak.

Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárt azzal a céllal hozták létre, hogy idővel a nemzetközi piac meghatározó szereplőjévé váljon és átfogó képet adjon a magyar progresszív kortárs alkotói közösségről.

A rendezvény magas szakmai színvonaláról négytagú bizottság gondoskodik, amely elbírálta a galériák jelentkezését is.

A bizottságban szerepel Rechnitzer Zsófia (művészettörténész), Deák Erika (a Deák Erika Galéria tulajdonosa), Dián Krisztina (a VILTIN Galéria tulajdonosa) és Molnár Annamária (a Molnár Ani Galéria tulajdonosa és igazgatója).

A kiállításon közel harminc hazai kiállító szerepel, a kurátorok pedig külföldi szaktekintélyek, akik sokat tesznek a magyar kortárs művészet támogatásáért.  Az eseményt ugyanaz a szervezőgárda hozza el, amelyik évről évre bemutatja az Art and Antique kiállítást. Tausz Ádám főszervező szerint Magyarországon eddig nem szerveztek művészeti vásárt ilyen szigorú szakmai feltételek mellett. Elmondta, hogy a „gyűjtők-látogatók kizárólag olyan galériákkal és alkotásokkal találkozhatnak szeptember 21-24. között, amelyek saját művészeket képviselnek és rendszeresen tartanak kortárs időszaki kiállításokat. Ezek a galériák az elmúlt 10 évben közel 100 nemzetközi vásáron vettek részt, bizonyítottak idehaza és külföldön is.

Budapest Contemporary a galériákra koncentrál,

gyűjtők és aukciósházak ezen a rendezvényen nem szerepelnek.”

Az érdeklődők a következő galériákkal találkozhatnak a kiállításon:

Határon belül a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Szövetsége nyújt szakmai segítséget, emellett a szervezők a bécsi Vienna Contemporary csapatával is együttműködnek.

A szervezők minden évben felajánlják egy hazai múzeum vagy közgyűjtemény számára az ingyenes megjelenési lehetőséget.

Első alkalommal a debreceni MODEM válogatását ismerheti meg a közönség,

ezzel is bekapcsolva a kelet-magyarországi régiót a kortárs magyar művészeti vérkeringésbe. A standnál a MODEM-díj négy pályakezdő nyertesének – Bíró Dávid, Dobokay MátéKoltay Dorottya Szonja és Schuller Judit Flóra – munkáit mutatják be.

A kiállítás kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel.

Az árverésre az Axioart felületén lehet majd licitálni, a befolyt összeget pedig az autizmussal élők támogatását célul kitűző Autistic Art Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők. Az alapítvány elsődleges célja a mentálisan sérült, különösen autisztikus spektrumzavarral érintett fiatalok lakóotthoni elhelyezésének támogatása, emberhez méltó életkörülmények biztosítása számukra. Emellett a szervezet 12 éve működő művészeti programja olyan autizmussal élő alkotókat támogat, akik rendkívüli vizuális alkotásait a világ soha nem ismerné meg az alapítvány segítsége nélkül.

Borítókép: Balkányi László / We Love Budapest

Az eredeti írást itt találja.

Műszeradomány a berettyóújfalui campusnak

Nagyfelületű útjavítás a Kishegyesi út és a Derék utca csomópontjában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek