MegMinden
2022-10-13

Masina

(szabadfold.hu)

Világhódításra kész szupermotor.

Elektromos meghajtású motorkerékpárt mutattak be Kecskeméten hétfőn. Az egy év alatt megalkotott világraszóló „csodajármű” a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Neumann János Egyetem hallgatói és oktatói sikeres együttműködésének eredménye.

Sokan kíváncsian várták, hogy lehulljon a lepel a kecskeméti egyetem aulájában dobogóra helyezett, egyedülálló motorkerékpárról. A teljes mértékben elektromos meghajtású jármű maximális sebessége 100 km/h, teljesítménye 5-11 kW, hatótávolsága 70 km, az akkumulátor töltési ideje 2–5 óra. Mopedként használható városon belül, illetve versenycélokra is alkalmas. Ennek eleget téve a műszaki és formatervező hallgatók a dinamika és a könnyedség határain belül alkották meg a szupermotor lehető legizgalmasabb karakterét.

Az ötlettől a megvalósításig mindössze egy esztendőre volt szükség. Már önmagában ez is figyelemre méltó teljesítmény, ami nem jöhetett volna létre a két modellváltó egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint az Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói együttműködése nélkül. A 36 millió forintos költséget pedig a Project Supermoto főtámogatója, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány biztosította.

– Hogy miért motor, és miért nem autó? – kérdez vissza Csizmadia Norbert, a kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

– Egy fejlesztésnél nem a jármű típusa számít, hanem az, hogy technológia és fenntarthatóság szempontjából mit tudunk belőle kihozni, ami jól illeszkedik az egyetemünk jövőképéhez, és amit a lehető leggyorsabban, a legjobb minőségben és a legszínvonalasabban tudunk megvalósítani. A nyár közepén járt nálunk az Arab Emírségekből egy delegáció, s látva a törekvéseinket – például a napelemes autó vagy az elektromos motor prototípusát –, azonnali együttműködést ajánlottak, amit a napokban alá is írtunk. Egyetemi képzésünk egyik lehetséges útja a gazdaságban is hasznosítható termékek előtérbe helyezése és az azokhoz kapcsolódó tudás továbbadása.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke is. Lapunk kérdésére elmondta: az intézményükben tanuló tehetséges fiataloknak olyan feladatokat kell adniuk, melyek túlmutatnak az oktatás keretein, és az ilyen innovációkkal az egyetem is bevételhez tud jutni. Évtizedek óta várják, hogy Magyarországon a műszaki és a művészeti egyetemek egymásra találjanak. Ez most megtörtént, és bemutatták az első, várakozásaikat igazoló projektet is, de ez még csak az út eleje. Konkrét elképzeléseik vannak a folytatásról, titkos tárgyalások folynak a motor piaci hasznosításáról, de ennél többet egyelőre nem mondhatnak.

Kiss Botond (MOME) és Sárkány Tamás (NJE) hallgatók meséltek a szupermotor műszaki és a formatervezői munkafolyamatairól, az éjszakába nyúló tervezgetésekről, sőt a kiállított extravagáns külsejű járműről is. A designer megmutatta azokat a paneleket, amelyek az ő ötletei alapján valósultak meg, a műszaki hallgató pedig felidézte azt a pillanatot, amikor először tett egy kört a motorral. De az lesz majd az igazi, ha bárki számára hozzáférhetővé válik ez a világhódításra is készen álló masina.

Az eredeti írást itt találja.

Napelem

A szén-monoxid mérgezés veszélyei és megelőzése

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek