MegMinden
2022-04-20

A Llászló

(recorder.blog.hu)

Első szólólemezével jelentkezik Kiss Llászló, az URH és az Európa Kiadó alapítótagja és egykori basszusgitárosa.

Kiss több, kultikus dalt is írt az Európa Kiadó hőskorában (Elmentek a fiúkA szem és a szájEz csak egy éjjel stb.), de a Vagy Sehol az első egész estés szerzői anyaga. Van rajta líra, punk, tangó, elmúlás, és az otthon véget nem érő keresése. A legendás Abbey Road Stúdióban maszterelt, többarcú, remek album itt, a Recorderen debütál.

Kiss Llászló több, mint 30 évig játszott az Európa Kiadóban, a közös zenélésnek 2012-ben szakadt vége. A basszusgitáros ekkor már régóta Ausztráliában élt, ahol 3D animátorként dolgozott, és az utána következő években egyre több saját dalt írt. Az ihletet az hozta meg, amikor vett egy gitárt. „Gitáron lehet dalokat írni, basszusgitáron nem igazán” – mondta erről egy interjúban. Dalötleteit a Freshfabrik gitárosával, Barabás Bélával együttműködésben kezdte el kidolgozni, akivel szintén Ausztráliában ismerkedett meg, amikor Béla kint turnézott a zenekarával; a szintén Ausztráliába költözött, Syrius-legenda Orszáczky Jackie-nél találkoztak, aki mindkettőjüknek atyai jóbarátja volt.

A Sydney és Budapest között ingázó Kiss Llaci 2020-ban szervezett zenekart maga köré itthon a Kiss-Barabás duóra épülve, amelyhez először a klasszikus zongorista-zeneszerző Kerek Norbert és a BeriAry és a Pillangókban is megfordult Libertényi Péter „Pierre” dobos, később pedig a műfaj egyik legjobb basszusgitárosa, a Kistehénben is játszó Vajdovich Árpád csatlakozott. A szigorú ausztrál Covid-korlátozások miatt Laci az elmúlt másfél évet Magyarországon töltötte, és ezalatt a közösségi finanszírozásban készült debütalbum is összeállt.

„A Vagy Sehol arról a kettősségről szól, amit az az ember él meg, aki elhagyja a születési helyét, és máshol próbál otthont találni. És arról, hogy hogyan válik ez a dilemma egyre megoldhatatlanabbá, ahogy az idő múltával egyre kevesebb a jövő. A jövő, ami (és erről inkább az angol nyelvű dalok beszélnek) egy ponton egyszercsak sötétbe fordult, és azóta is csak egyre sötétebb” – mondta a (basszus)gitáros-dalszerző, aki a kétlaki élet dilemmái mellett az elmúlással is számot vetett lemezén. „Sok barátom ment el mostanában, és én is öregebb vagyok már, mint a szüleim valaha voltak. Ezért kicsit elébe mentem a búcsúzásnak. Nem volt ez koncepció, egyszerűen olyan szövegek születtek, mint amikor az ember számot vet az életével, és elmondja még, amit el akart, mielőtt lelép. Ha túlélem a dolgokat, és még mindig jönnek dalok, azok már talán vidámabbak lesznek” – mondta erről két éve. Ennek jegyében született az Európa Kiadó 2018-ban elhunyt dobosa, Magyar Péter ihlette Üzenet P.-től és az önbúcsúztató Hajó is.

 

Az eredeti írást itt találja.

Holoportálás

Hármasban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek