MegMinden
2023-08-28

Hercules

(azenmacskam.hu)

A világ legszebb macskája Pápán él.

Spartacus, a bengáli kandúr hivatalosan is a világ legszebb macskája lett. A trónkövetelő azonban már a nyakában lohol. Szerencsére ő is a pápai Fenestra Cattery büszkesége, Hercules.

Spartacus és Hercules gazdája, Ferencz Magdolna Csilla évekkel ezelőtt tudta, hogy egy nap boldog bengáli tulajdonos lesz. 2018-ban, Pápán vette első cicáját, majd négy hónappal később úgy döntött, hogy tenyészteni fogja ezt a különleges fajtát. 2020 decemberében, egy álmatlan éjszakán talált rá Spartacusra, így reggel a családot azzal a hírrel fogadta, hogy hamarosan érkezik hozzájuk egy kandúr, a messzi Szibériából.

Messziről érkezett a világbajnok macska

Az út azonban nem volt zökkenőmentes. A covid éppen tombolt a világban, így végül csak áprilisban tudták Spartacust elindítani. Moszkvába repülővel érkezett, majd kiderült, onnan nem tudják más úton eljuttatni Magyarországra, csak autóval. Így öt napon át zötykölődött, mire megérkezett Pápára a későbbi világbajnok.

Nagyon lesoványodott és egyáltalán nem evett. Két hónapig kiskanállal etettem, fecskendővel itattam, és infúziót is kapott. Aztán beköltözött a fiam szobájába, és együtt hallgatták az online egyetemi előadásokat. Csoda, hogy Spartacusból nem lett jogi doktor

– idézi fel Ferencz Magdolna Csilla.

Magdolna óriási rizikót vállalt, amikor Szibériából vásárolt macskát, de később kiderült, minden izgalmat megért ez a kandúr. Nemcsak kedves és bújós, de olyan tökéletes bengáli, hogy a kezdő bíróknak rajta mutatják meg, milyen jegyekkel kell rendelkeznie a fajtának.

A járvány miatt hosszú ideig elmaradtak a versenyek, de 2021 szeptemberében eljutottunk egy viadalra, amit Spartacus meg is nyert. Megszerezte a master világbajnok címet, amelyet élete végéig viselhet, illetve tavaly a ponttáblázat alapján is az élen volt, ami azt jelenti, hogy ő lett a világ – és természetesen Magyarország – legszebb macskája. Előfordult, hogy egy-egy versenyre 1000 kilométert autóztunk vagy Máltáig repültünk, ezért tavaly decemberben megígértem neki, hogy nem kell többet megmérettetnie magát. Ám bevallom, megszegtem a szavam, hiszen öt év után végre újra rendeztek macskaolimpiát, amelyen az előző évi nyertes ünnepélyes keretek között átveheti a díját. Ezen még részt vettünk.

Idegenre nem bízzák őket

Spartacus – akinek eszmei értéke körülbelül 20 millió forint – a versenyzéstől már nyugdíjba vonult, ám utódai születnek. Egy ilyen tökéletes példány kölykeinek ára 1000 euró, ha csak kedvtelésből vesszük. Ám Magdolna tenyésztésre nem ad el Magyarországra cicát.

„A macskatenyésztés nem arról szól, hogy veszünk egy nőstényt és egy kandúrt, majd áruljuk a kismacskákat” – mondja Magdolna. „Nálunk a macskák külön lakrészben vannak, a kandúrokat pedig el tudjuk zárni a lányoktól, ha szükséges. Miután megszülettek a kiscicák, az anya 5 héttel később már tüzel, de mi nem akarjuk kizsigerelni a macskáinkat. Ötéves koruk után ki is vesszük a tenyésztésből; a kedvencek velünk maradnak, míg a többieket felelős gazdikhoz adjuk örökbe, ahol egész életükben féltőn gondoskodnak róluk. Jelenleg a kiscicákkal együtt 23 macska van nálunk, de ez folyton változik. A kemény mag 10 fő. Ők éjjel-nappali szolgálatot igényelnek, sőt évek óta nem volt az egész család együtt nyaralni, mert idegenre nem bíznám a macskáinkat. Így is Spartacus megsértődik, ha én nem vagyok otthon.”

Várják a tökéletes példányt

A bengáli macska esetében vadmacskát kereszteztek házi macskával, a cél pedig az volt, hogy egy vad küllemű, de szelíd természetű cicát kapjanak. A versenyeken szigorú szabályok szerint ellenőrzik a cica állát, farkát, mintázatát, fejformáját, szeme színét és formáját.

„Farokhibás macskát – amelyiknek törés van a farkában, vagy csomós a farka –, nem lehet tenyészteni, hiszen ez a hiba örökíthető – magyarázza a tenyésztő. „Herkulest Spanyolországból vásároltam, és egészen Madridig utaztam, hogy biztos lehessek benne, nem hibás a farka. Szerencsére, minden rendben volt vele, és 9 hónaposan double master lett egy versenyen, azaz megelőzte Spartacust.”
Magdolna álma, hogy egy nap az ő kennelükben született cica legyen világbajnok.

„Biztos vagyok benne, hogy ezt Spartacus egyik kölykével meg tudom valósítani. Csak az a tökéletes példány még nem született meg.”

Az eredeti írást itt találja.

Dorian Babunski távozik a DVSC-től

Hetvenezren voltak a Strand Fesztiválon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek