MegMinden
2023-08-13

Zöld

(forbes.hu)

Ez a két sztárfellépő a leginkább ökotudatos az idei Szigeten.

Mekkora a Sziget fesztivál ökolábnyoma, mennyire környezettudatosak a szigetlakók és melyik nagynevű fellépő állt elő zöld igényekkel a szervezők felé?

Idén két nemzetközi produkció volt, amelynek környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező kérései voltak a szervezők felé, tudtuk meg Dominus Ákostól, a Sziget fenntarthatósági menedzserétől. Az egyik Yungblud volt, aki pénteken lépett fel a Nagyszínpadon, ő egyáltalán nem tartott igényt műanyag palackos vizekre. A másik pedig Billie Eilish, az idei fesztivál legnagyobb sztárja, aki elkötelezett klímaaktivista. Ő azt kérte, hogy minden étel és ital, amit kapnak, organikus alapanyagokból készüljön, és vegán étrend szerinti legyen. Az ételek és italok csomagolására vonatkozóan az volt a kérése, hogy ne műanyag legyen, hanem valamilyen egyéb, többször használható anyag. Ebből következően a műanyag palackokat az ő stábja is kérte mellőzni.

Az a fránya repülés

Nehéz a Sziget teljes ökolábnyomát meghatározni, mondta Dominus Ákos, de vannak becslések, amelyek a nemzetközi hasonló méretű fesztiválok alapján születtek. Ez alapján elmondható, hogy 25 ezer tonna CO2-kibocsátással jár egy olyan fesztivál, amely hat napig tart és annyi látogatót vonz, mint a Sziget (a napi maximális befogadóképesség 90 ezer ember a fesztiválon dolgozókkal és a látogatókkal együtt).

„Ebből óriási részt tesz ki egyetlen dolog: a látogatók repülőgépes utazásai. Az említett CO2-kibocsátás 80 százalékáért ezek a repülőutak felelnek. Tehát amikor arról beszélünk, hogy hogyan próbáljuk csökkenteni a hulladéktermelést, az étkeztetés klímaterhelését, vagy hogyan próbáljuk csökkenteni a vízfogyasztást, akkor a teljes kibocsátás 20 százalékán belüli dolgokról van szó” – mondta a Sziget fenntarthatósági menedzsere.

A Sziget célja, hogy a hasznosítható anyagok visszagyűjtési arányát a hazai átlag felett tudják teljesíteni, reményeik szerint akár az 50 százalékot is el tudják érni.

Nem szemetelnek, ha nem muszáj

A szigetlakók – a szervezők tapasztalatai szerint – szabálykövetőek, ami a hulladék elhelyezését illeti. Ha tele is van egy kuka, valahogy inkább odabiggyesztik a tetejére a szemetet, nem dobják a földre. Ehhez kell persze elég szemetes, idén 850 kukát helyeztek ki, plusz zsáktartó állványokat.

Nyilván a nagyszínpad előtti nézőteret nem tudják tele tenni kukákkal, ott sokan eldobják a szemetet, ezen a ponton kapcsolódnak be a Coca-Cola önkéntesei – idén 60 fő –, akik szelektíven gyűjtik a szemetet. A cég szemétszedő csapata tavaly 12 tonna szemetet – kb. 340 m3 szelektív hulladékot – gyűjtött össze, most ennek a megháromszorozása a cél. Ezen kívül nagyméretű, szelektív hulladékgyűjtő konténereket is kihelyeztek, illetve a Green Sziget Pontokon szelektív hulladékgyűjtő edényeket is elhelyezett a cég. Érdekesség még, hogy az italgyártó cég több fesztiválon is felállítja a Coke Studiót, amely nagyrészt újrahasznosított és újrahasznosítható elemekből áll.

Természetvédelmi övezet

A környezetvédelem jegyében a III. kerülettel határos galériaerdő melletti ártéri részt – az ott lévő védett flóra védelme miatt – idén is lezárták, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté átminősítéshez. A Sziget ezáltal elveszített egy részt, ugyanakkor gazdagodott is, mert kevés európai nagy fesztivál mondhatja el magáról, hogy a területén belül egy természetvédelmi terület van, mondta a fenntarthatósági menedzser.

 

Az eredeti írást itt találja.

Kyziridis beállt, lőtt és döntött

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek