MegMinden
2023-08-05

Karrier

(forbes.hu)

4 jel, hogy a megfelelési kényszer hátráltat a karrieredben.

Téged is hátráltat a megfelelési kényszer a szakmai előrehaladásodban? Íme néhány tipp, ami segíthet felülkerekedni ezeken a gátakon. Fuller Bianka, a Forbes Makers trénerének vendégcikke.

Amai versengő, teljesítményorientált világban a siker és az előrehaladás gyakran attól függ, mennyire tud az ember kiállni magért, önérvényesíteni, mennyire határozott és céltudatos, mennyire tud határokat húzni. Ha viszont erős bennünk a megfelelési vágy, egy egyszerű nemet mondás is nagy gondot tud okozni.

Hiszen ebben a helyzetben a szükségleteinket általában mások mögé helyezzük, nehezen húzunk határokat, vagy épp nem is ismerjük a határainkat és nagy bennünk a félelem, hogy mit gondolnak rólunk mások. Mindez bizony komoly elakadásokat okozhat a karrierünkben.

A következő négy jel megmutatja, ha téged is hátráltat a megfelelési kényszer a szakmai előrehaladásodban – és adok néhány tippet is, ami segíthet felülkerekedni ezeken a gátakon.

1. jel: Nehézség a nemet mondással

Nemet mondani, ezzel pedig a határainkat kijelölni gyakorlatilag kötelező, ha nem akarjuk, hogy lépten-nyomon kihasználjanak bennünket a munkahelyünkön vagy a karrierünkben. Túl erős megfelelési vágy esetén ez sajnos borzasztó megterhelő tud lenni, hiszen ilyenkor azt érezhetjük, hogy csalódást okozunk a másiknak. Emiatt gyakran túlvállaljuk magunkat, ami azt eredményezi, hogy nem tudunk a saját céljainkra és feladatainkra koncentrálni. És ez végül oda vezet, hogy ott ragadunk a mókuskerékben – mindenféle perspektíva és előrelépés nélkül.

MEGOLDÁS

Gondold végig, hogy mi történne, ha nem vállalnál túl sokat. Biztos járna ez negatív következményekkel is, de nézd meg az előnyös oldalt is. Vajon mire jutna akkor extra időd?

2. jel: Saját vágyak és szükségletek elhanyagolása

A megfelelési vággyal küzdő személyek gyakran inkább mások vágyait és szükségleteit sorolják előre a sajátjaik helyett. Emiatt sokkal könnyebben térnek le a saját útjukról és követik inkább mások ambícióit és szenvedélyét. Pusztán annak érdekében, hogy elnyerjék a másik fél jóindulatát vagy elkerüljék az esetleges konfrontációt, legyen szó családról, kollégáról vagy főnökről. Ez a folyamat természetesen sok esetben tudattalanul történik, csakhogy végső soron azt eredményezi, hogy nem a saját karrierutunkon haladunk. És ez elégedetlenséghez, kiégéshez vezethet.

MEGOLDÁS

Tégy extra erőfeszítéseket, hogy megértsd és tudatosítsd a saját céljaid és szükségleteid. Akár írd fel őket valahová, és emlékeztesd magad rájuk újra és újra. Hiszen ahogy említettem, könnyű letéríteni róla.

3. jel: Erős félelem a visszautasítástól, ítélkezéstől

A megfelelési vágy egyik legjellegzetesebb tünete, hogy sokkal többet gondolkodik az ember azon, mit gondolnak róla mások, mint azon, hogy neki mire lenne szüksége. Ez az egyik oka annak, amit az előző pontban kifejtettem, mindemellett általában is együtt jár azzal, hogy ilyenkor igyekszünk elkerülni minden olyan helyzetet, ahol mások megítélhetnek vagy konfrontálódhatnak velünk. Ami azt eredményezi, hogy nem vállalunk kockázatokat, nem mondjuk el a véleményünket vagy nem ragadunk meg olyan lehetőségeket, amik előrevihetnének bennünket. Ilyenkor az emberben sokkal erősebb a szükséglet, hogy más elismerje és elfogadja őt, mint az, hogy kihasználja a saját potenciálját.

MEGOLDÁS

Fejleszd az érzelmi ellenállóképességed, hogy kisebb legyen a félelem benned azokban a helyzetekben, ahol mások negatív megítélése alá eshetsz. Hiszen ilyen mindig lesz. Ebben segíthet, ha olyan helyzetekben kezded el kipróbálni magad, amik kis erőfeszítéssel még biztonságosnak mondhatók, és nem fenyeget túl nagy kockázat. Például küldd vissza a kávét az étteremben, ha nem megfelelően készült el, vagy fejtsd ki a véleményed egy olyan közegben, ahol nem érhet nagy sérülés, aztán haladj az egyre nagyobb kihívást jelentő szituációk felé.

4. jel: Nehézség a visszajelzések fogadásakor

A konstruktív visszajelzés fontos ahhoz, hogy fejlődjünk és rálássunk az esetleges vakfoltjainkra, hiszen ez a személyes és szakmai fejlődésben is segíteni tud. Megfelelési kényszerrel viszont épp az imént említett pont miatt nagy nehézséget okoz objektíven fogadni a visszajelzéseket, legyenek azok pozitívak vagy negatívak. Emiatt aztán rengeteg fejlődési lehetőségtől eleshetünk.

MEGOLDÁS

Igyekezz rögzült gondolkodásmód helyett fejlődő gondolkodásmódot használni, ami segít abban, hogy a visszajelzésekre lehetőségként, ne pedig ítéletként tekints. Túlzott megfelelési vággyal élni látható szenvedést okoz, függetlenül attól, hogy karrierről vagy magánéletről beszélünk. Ezért is fontos megragadni azokat a lehetőségeket, amik erősítik az önbecsülésünket. Hiszen ahogy növekszik az önmagunkba vetett hit, úgy csökken a kiszolgáltatottságunk is mások felé.

Az eredeti írást itt találja.

Greta Gerwig

Internetes csalókra figyelmeztet a Gazdasági Versenyhivatal

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek