MegMinden
2022-10-11

Holnapután

(greendex.hu)

Hogyan védekezzünk az elektroszmog ellen?

Modern világunkban mindenhol elektromos kütyük, antennák, kábelek vesznek minket körül. Ezek már felgyorsult életünk velejárói, az általuk gerjesztett, ránk nehezedő elektromos terhelésről viszont keveset beszélünk. Amikor mégis, akkor sokszor a tévhitek és összeesküvés-elméletek földjén találjuk magunkat. Holnapután című rádióműsorunk legutóbbi vendége, Almásy Zsolt épületbiológus, épületenergetikai-szakértő segít eloszlatni a tévhiteket, egyben segít abban is, hogy meg tudjuk védeni magunkat például a leggyakrabban használt eszköz, a mobiltelefonból áradó elektroszmog káros hatásaitól.

Rögtön az elején tisztázzuk: az elektroszmog gyűjtőfogalom. Valójában három olyan összetevőből áll, melyek otthonainkban vagy ezek közelében előfordulhatnak. Az elektromos erőterek a feszültség alatt lévő elektromos vezetékek körül észlelhetők, a mágneses erőterek a vezetékekben folyó áramerősség hatására jönnek létre, az elektromágneses sugárzást pedig elektronikai eszközeink bocsátják ki, így aztán ez folyamatosan körülvesz minket. A téma kapcsán számos tévhit, sőt összeesküvés-elmélet kialakult az elmúlt években. Ezek egy része mögött gyakran átverések és csalások állnak, melyek értéke Almásy Zsolt szerint gyakran a milliós nagyságrendet is elérheti.

Az, aki az elektroszmog megszüntetését ígéri valamilyen berendezés vagy csodaszer segítségével, szinte biztosan a kevésbé tájékozott, befolyásolható emberek lehúzásából él

– mondja Almás Zsolt.

Mindenhol körülvesz minket az elektroszmog

Az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt azoknak az eszközöknek a száma környezetünkben, melyek elektroszmogot generálnak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy védtelenek vagyunk. A szakértő szerint az egyik lehetséges és egyben legegyszerűbben kivitelezhető megoldás, ha elkezdjük okosabban használni eszközeinket.

Az elektromágneses sugárzás esetében a teljesítmény négyzetesen csökken: ha csak fél méterrel odébb teszem magamtól a mobiltelefont, vagy a routert nem az íróasztal sarkára teszem, akkor a szervezetemet érő terhelés a töredékére csökken. Ha az otthon használt elektronikai eszközöktől tartunk 1–1,5 méter távolságot, ezzel nagyon hatékonyan tudjuk csökkenteni azt az energiamennyiséget, ami a szervezetünkben elnyelődik

– teszi hozzá a szakértő.
Almásy Zsolt elmondja, hogy a rettegett 5G épp attól olyan rettegett, hogy rengeteg tévhit él vele kapcsolatban. Valójában nem veszélyesebb, mint bármely más kommunikációs technológia. Sőt nem is újdonság, hogy különféle radartechnológiák régóta használják. Bár a legtöbb embert a magasfeszültségű vezetékekkel, az adótornyokkal vagy épp a wifi-routerekkel riogatják, az esetek 90%-ában a problémát nem ezek okozzák. Legalábbis a hatásuk sokkal kisebb, mint például a falakban futó elektromos hálózat hatása. Ha ez utóbbi nem megfelelően működik, rosszul van szigetelve, árnyékolva, akkor komoly elektrostresszt képes okozni a lakóknak.
 
 

Az eredeti írást itt találja.

Monterey

Kenderesi Tamás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek