MegMinden
2023-03-14

Ó jaj!

(origo.hu)

Ketté fog hasadni a Föld: drámai felfedezésre jutottak a tudósok.

Afrika lassan, de biztosan kettéhasad. Mint minden geológiai folyamat, ez sem gyors változás, évmilliók fognak eltelni, mire bekövetkezik, de alapvetően meg fog változni bolygónk arca; Kelet-Afrika egy része elszakad a kontinens többi részétől, és valószínűleg egy új óceán keletkezik a két szárazföld között.

hatalmas kontinensszakadás a Kelet-Afrikai Hasadékrendszerhez (EARS) kötődik. Ez a világ egyik legnagyobb hasadéka, amely több ezer kilométer hosszú, és számos afrikai országot érint, köztük Etiópiát, Kenyát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Ugandát, Ruandát, Burundit, Zambiát, Tanzániát, Malawit és Mozambikot. 

Ez a hasadékrendszer azt jelzi, hogy az afrikai lemez két részre - a kisebb Szomáliai- és a nagyobb Núbiai-lemezre - válik szét. A távolodás mértéke nagyon lassú, egy 2004-es tanulmány szerint évente csupán néhány milliméteres az elmozdulás.

AZ ÚJ ÓCEÁN VÁRHATÓAN 5-10 MILLIÓ ÉV MÚLVA FOG MEGJELENNI A SZOMÁLIAI- ÉS A NÚBIAI-LEMEZ KÖZÖTT, ELVÁLASZTVA AFRIKA KÉT RÉSZÉT EGYMÁSTÓL.

Bármilyen furcsának is tűnik, de a Föld felszíne folyamatosan változik, csupán azért nem vesszük észre, mert a folyamat az ember számára felfoghatatlanul lassan zajlik. Az általunk ismert világ – geológiai értelemben véve – viszonylag újnak mondható, Eurázsia, Amerika, Afrika, az Antarktisz és Óceánia csak „nemrég" alakult ki. A kontinensek születése a hatalmas tektonikus lemezek mozgásának eredménye, amelyek úgy illeszkednek egymáshoz, mint egy kirakós játék darabjai.

 

Az eredeti írást itt találja.

Azahriah

Hatvan év 60 debreceni dala 1. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek