MegMinden
2023-07-27

Oppenheimer

(port.hu)

Oppenheimer unokája is kiszúrt egy hibát Nolan filmjében.

Charles Oppenheimer a történelmi hűségre hivatkozva kifogásol egy jelenetet.

 

Korábban már írtunk róla, hogy bár Christopher Nolan Oppenheimer-filmje törekszik a történelmi hűségre, azért csak becsúsztak hibák. A rajongók már ki is szúrták az amerikai zászlót, amit nem sikerült korhűen ábrázolni az 1945-ös jelenetben. Most pedig maga Oppenheimer unokája, Charles Oppenheimer hívta fel a figyelmet egy jelentős pontatlanságra.

A film elsősorban Kai Bird és Martin J. Sherwin életrajzi könyvét, az American Prometheus-t vette alapul a forgatókönyvhöz, így az abban olvasható vándoranekdoták is átkerültek Nolan alkotásába. Az egyik ilyen történet J. Robert Oppenheimer cambridge-i éveiből származik, amikor honvággyal küzdött. Állítólag ekkor

megmérgezett egy almát kálium-cianiddal, és odaadta az egyetemi oktatójának, Patrick Blackett-nek

(akit a filmben James D'Arcy alakít). A férfi majdnem bele is harapott, ám végül mégsem evett a mérgezett gyümölcsből.

Charles Oppenheimer többször is ellátogatott a film forgatásra, és magával ragadónak nevezte az ott látottakat, valamint úgy nyilatkozott, hogy remekül ábrázolják nagyapja életét és üzenetét. Kivéve ezt az bizonyos almás incidenst, ami már akkor gondot okozott. Miként a Time Magazine-nak nyilatkozta:

„A mérgezett almára való utalás tetszik a legkevésbé, ez már az American Prometheus-ban is problémás volt. Ha elég figyelmesen olvassuk a könyvet, a szerzők azt mondják: »Nem tudjuk biztosan, hogy megtörtént-e.« Nincs feljegyzés arról, hogy valaha is megpróbált volna megölni valakit. Ez egy nagyon komoly vád, és a történelem újraírása.”

Hozzátette, hogy nagyapja élete során egyetlen barátja vagy ellensége sem hallotta vagy tartotta igaznak ezt a sztorit. „Zavar, hogy az életrajzban ekkora hangsúllyal szerepel, mert ez egy megalapozatlan pletyka.”

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek