MegMinden
2024-03-19

Vegyi anyagok

(greendex.hu)

A kozmetikumok vezetik a veszélyes, nem élelmiszeripari termékek listáját.

A nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2023-as jelentése szerint a kozmetikumok a leggyakoribb egészségügyi kockázatot jelentő terméktípusok.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a rendszerben részt vevő 30 ország – az uniós tagállamok mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia – hatóságai 3412 riasztást és 4287 nyomon követési intézkedést jelentettek be. A piacfelügyeleti hatóságok minden tagállamban rendszeresen nyomon követték a riasztásokat, és további információkat cseréltek. Erre példaként említik, hogy a litván hatóságok azonosítottak egy testápolót, amely tiltott vegyi anyagokat tartalmazott. A bejelentés alapján léptek fel a lengyel és a szlovén hatóságok is a termék ellen, a fogyasztók védelmében.

A tavalyi évben a négy legyakrabban azonosított kockázatnak: a káros vegyi anyagok, a termékek okozta sérülések, a fulladás, és a környezetre gyakorolt káros anyagok jelenléte bizonyult. A kockázatot jelentő termékkategóriák élén a kozmetikumokat sorban a játékok, a gépjárművek, az elektromos készülékek és a ruházati cikkek követték.

kozmetikumoknál azonosított leggyakoribb a problémának a BMHC-t emelték ki, ami egy tiltott szintetikus illatanyagot tartalmaz, mely negatív hatással van a termékenységre, illetve bőrirritációt is okozhat. Az emberi egészségre és a környezetre egyaránt kockázatot jelentő anyagokat találtak az elektromos készülékekben is. A túlzott nikotintartalmú elektromos cigarettákhoz használatos folyadékok és a ftalátokat tartalmazó játékok szintén jelentős tételt képviseltek a riasztások között.

Az eredeti írást itt találja.

IIHS vizsgálat

Holokauszt 80 – Debrecen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek