MegMinden
2023-04-19

Kisteleki

(csakfoci.hu)

"Nem tartom teljesen korrektnek, hogy..."

A BVSC-Zugló szakmai igazgatója, Kisteleki István a fővárosiak NB III-as bajnoki címéről, a feljutási osztályozóról, Csányi Sándorról és Marco Rossiról is beszélt.

BVSC-Zugló vasárnap bebiztosította bajnoki címét a labdarúgó NB III Keleti csoportjában. A listavezető fővárosiak a 32. fordulóban házigazdaként 3-0-ra verték a második helyezett Putnokot, így hat körrel a vége előtt behozhatatlan, 23 pontos előnyre tettek szert a borsodiakkal szemben a tabellán.

A BVSC szakmai igazgatója, Kisteleki István a Sportrádió Hazafutás című műsorában a csapat bajnoki címéről, Urbán Flórián vezetőedzőről és Marco Rossiról is beszélt. Az egykori MLSZ-elnök elmondta azt is, nem tartja korrektnek, hogy az NB III-as bajnokcsapatoknak osztályozót kell játszaniuk a szezon végén.

A BVSC-s kinevezéséről

- Egy családi tragédia után jött a felkérés, hogy csináljak valamit, a BVSC-t nagyon jól ismertem, mert még régen volt itt egy nagyon jó időszakom, akkor bajnokságot nyertünk az NB II-ben, majd az NB I-ben is jól szerepeltünk. Eleinte nem volt kedvem a feladathoz, mert nem akartam újra építkezni és ha jobban meggondolom, az építkezés tekintetében most is csak 20-30 százaléknál járunk, de komoly céljaink vannak. 

Van még egy osztályozó. Ahogy Urbán Flórián (a BVSC vezetőedzője - a szerk.) is mondta, feljutottunk az alaptáborba, de a hegycsúcsot még nem másztuk meg. Igazából akkor lenne szép siker, ha felkerülnénk a másodosztályba. Onnan pedig tovább megy az út felfelé, és én úgy hiszem, hogy ez a csapat, ez a 30-32 ember képes nagy dolgokra. Nem tartom teljesen korrektnek, hogy egy bajnokcsapat és egy - egész szezonban szenvedő - kieső játsszon egy osztályozó mérkőzést a szezon végén, de ez a versenykiírás, ehhez alkalmazkodunk. Így még nagyobb érték lenne, ha fel tudnánk jutni.

Urbán Flórián vezetőedzőről

- Azt gondolom, hogy egy olyan ember jött hozzánk, aki a temperamentumával, a tisztességével, a lelkesedésével magával ragadja a csapatot. Amikor felkértem vezetőedzőnek, arra kértem, hogy azt a győzni akarást, alázatot szeretném látni a játékosoktól, amit ő a labdarúgásban képviselt. A játék iránti szeretete és az elkötelezettsége jó benyomást keltett, szerették is a nézők.

A labdarúgásban nekem van egy szilárd alapelvem, hogy a huszonvalahány játékos, plusz az öt-tíz vezető egy csapatot alkosson. Nálam nem úgy működik, hogy én vagyok a főnök, és megmondom, hogy ki, mit csinál, hanem mindenkinek hozzá kell tennie a saját értékét. Ha ezeket belevisszük egy közös dologba, az halmozottan javítja a teljesítményeket.

- Egy csapatban gondolkozom, a mai értekezleten is elmondtam a véleményem, utána mindenkit megkérdeztem, hogy mi az ő véleményük. Amikor a végén levontuk a konklúziót, utána nekem, Flórinak és mindenkinek, aki ott ült, az a kötelességünk, hogy amit ott eldöntöttünk, azt tűzön-vízen keresztülvigyük. Nem beszélünk egymás háta mögött, nem mondunk rossz dolgokat, viszont betartjuk azt, amiben megállapodunk. Ez egy csapat, amely így dolgozik. Ezt az első perctől kezdve megkövetelem, nagyon nagy a tisztelet egymás iránt, ugyanakkor nagy az elvárás is egymás felé.

Az esetleges NB II-es feljutásról

- Ha ez összejön, akkor azokra támaszkodunk majd, akik ezt az eredményt elérték. Amikor kineveztek, akkor nem az első csapat miatt jöttem ide, hanem amiatt a 300-400 gyerek miatt, aki itt focizik. Ezeket a játékosokat mi nem fogjuk eldobni, nem akarom, hogy a közös munka feledésbe merüljön. Ezekre a játékosokra építünk. Természetesen lehet, hogy 1-2 játékos érkezik, de nagyon bízom benne, hogy az a szakmai munka, amit egy év alatt beletettünk, azt vissza fogjuk kapni. 

- Csányi Sándort nagyon jó elnöknek tartom. Ő egy olyan ember, aki igenis meg akarja reformálni a futballt, és ezért rendkívül sokat tesz. Tudom azt, hogy milyen nehéz MLSZ-elnöknek lenni. Nem ő rúgja a labdát, de amit tett  - azok a most futó programok -, lerakták az alapokat, és lehetőséget teremtett arra, hogy ez az egész jó, magas szinten működjön. Ennek van is eredménye, válogatott szinten például remek csapatot alapított ki, jó edzőt választott. Nagyon jó dolgokat tett az MLSZ az utóbbi időben, és reméljük, hogy ez így is megy tovább. Én a BVSC-ben nem érzem magam rosszabbul, mint az MLSZ-nél. A válogatott nagyon nehéz csoportba került, mert a szurkolói elvárás az, hogy ki kell jutnunk, de azért Montenegró és Szerbia ellen iszonyú nehéz dolgunk lesz, mert ezek kemény, harcos csapatok.

Marco Rossi szövetségi kapitányról

- Marco Rossinak az az előnye a korábbi szövetségi kapitányokkal szemben, hogy nagyon átérzi ezt a magyaros dolgot. A munkájában, kommunikációjában megjelennek azok a jellemzők, amikkel mintha ő is magyar lenne. Ezzel nagyon sokat segít a játékosoknak. Emellett rendkívül modern taktikát játszik a válogatottal, amit lehet, hogy egy egyszerű szurkoló nem vesz észre. Nagyon lehet látni azt az építő munkát, amin szépen halad a válogatottal. Ez azt jelenti, hogy olyan játékosokat is elővesz, akiket nem ismerünk, de pár mérkőzés után kiderül, hogy miért hívta be őket.

Például az újpesti Csoboth Kevin, aki sehol sem volt, de betette egy mérkőzésre, és ő remekül teljesített. Nagyon jól látja, hogy kit, miért lehet használni és nem akarja túlhasználni a játékost.

- Pontosan annyit vár el egy labdarúgótól, amennyit a képességei alapján remélhet.

Az eredeti írást itt találja.

Hatvan év 60 debreceni dala 37. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek