MegMinden
2023-07-06

Vámpírok

(greendex.hu)

Kullancslégy, az erőszakos vérszívó.

Érthető okból sem a kullancsok, sem a legyek nem tartoznak az általunk kedvelt élőlények közé. Kettejük „ötvözete” pedig igen kellemetlen pillanatokat tud okozni házi és haszonállatainknak, illetve nekünk, embereknek is.

Kullancs vagy légy?

Természetesen nem a fent említett két faj nászából született meg ez az alattomos kis rovar. A kullancs elnevezést a vérszívó tulajdonsága miatt kapta, egyébként a légyalkatúak alrendjébe tartozik. A kullancslegyek madarak, házi és vadon élő emlősállatok ektoparazitái, azaz külső élősködői. Vannak szárny nélküli és csökevényes szárnyú, illetve kiválóan repülő fajai is. Ezek mérete fajtól függően 2 és 9 milliméter között változik, alkatuk miatt egyébként tetűlegyeknek is szokták őket nevezni.

Hazánkban leggyakrabban ló-kullancsléggyel (Hippobosca equina) és szarvas-kullancsléggyel (Lipoptena cervi) találkozhatunk főleg istállók, legelők környékén, illetve az erdőben túrázva. A nevükkel ellentétben azonban nemcsak lovakra vagy szarvasokra specializálódtak, hanem előszeretettel támadnak meg más emlősöket, például a kutyákat és sajnos minket, embereket is.

Kullancsveszély!

 

Kegyetlen kis vámpírok

Hogy mi a legrosszabb bennük? Egyrészt az, hogy kemény kitinvázuk miatt a hagyományos legyekkel ellentétben szinte lehetetlen őket lecsapni, másrészt pedig vaskos lábaikkal és erős karmaikkal levakarhatatlanul megkapaszkodnak a gazdaállaton. Emberre szállva megpróbálnak bebújni a ruházat alá, a hajlatokba, a fülbe vagy a hajba, csípésük pedig erős viszketést okoz és duzzanatot, amely hosszan megmarad a bőrön.

Az eredeti írást itt találja.

Médiatanács: lezárult a kecskeméti rádiós frekvenciapályázat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek