MegMinden
2023-02-28

Összefüggés

(greendex.hu)

Az éghajlati válság fokozza az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktusokat.

A hajókkal ütköző kék bálnáktól a falvakban termést portyázó afrikai elefántokig az éghajlati válság egyre több konfliktust okoz, amelyek az emberek és a vadon élő állatok sérüléséhez vagy halálához vezetnek – mutat rá egy új kutatás.

A klímaválság megnehezíti az élelem, a víz és az egészséges élőhelyek elérését, új területekre vagy korábban lakatlan helyekre kényszerítve az állatokat és az emberi populációkat, ami megváltoztatja a viselkedésüket is. Ez pedig a Washingtoni Egyetem által vezetett áttekintő dokumentum szerint az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktusok számának növekedését, valamint a magántulajdonban esett károkat és az emberek megélhetésének elvesztését jelenti.

A csapat 30 évnyi kutatást vizsgált át és megállapította, hogy a korábbi két évtizedhez képest az elmúlt 10 évben megnégyszereződött azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a konfliktusok az éghajlatváltozással hozhatók összefüggésbe.

A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent cikk 49 ember-vadvilág konfliktus esetét vizsgálta az Antarktisz kivételével minden kontinensen, és mind az öt óceánon. A 2,5 mg-os szúnyogoktól a 6000 kg-os afrikai elefántokig a konfliktusok minden nagyobb vadcsoportot – madarakat, halakat, emlősöket, hüllőket és gerincteleneket – érintettek.

A hőmérséklet és a csapadék változása volt a konfliktusok leggyakoribb kiváltó oka, amelyet az esettanulmányok több mint 80%-a említ. Az esetek leggyakoribb végeredménye az emberek (a vizsgálatok 43%-a) és a vadon élő állatok (a vizsgálatok 45%-a) sérülése vagy halálozása volt. A konfliktusok az emberek és a vadon élő állatok közötti közvetlen interakciók, amelyek negatív eredménnyel járnak az egyik vagy mindkét fél számára.

A lap szerint az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktusok már most is a nagyemlősök csökkenésének és kihalásának vezető okai, ami változásokat idézhet elő az ökoszisztémákban.

Az éghajlatváltozás és az ember, illetve a vadon élő állatok közötti konfliktusok közötti kapcsolat felismerése elengedhetetlen az új és intenzívebb ember-vadvilág interakciók előrejelzéséhez és végső soron kezeléséhez a 21. században és azon túl is

– összegezték a kutatók.

 

Néhány példa arra, hogy az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktusok az éghajlatváltozás miatt egyre szaporodnak:

  • Szumátrán az El Niño által kiváltott aszály után az erdőtüzek új területekre sodorták a tigriseket és az elefántokat, és legalább egy ember halálát okozták.
  • Az állatok egyre inkább éjszakai életet élhetnek, hogy elkerüljék a melegebb hőmérsékletet a nap folyamán, ez több támadáshoz vezet az háztáji állatállomány ellen, amikor az emberek alszanak, ami aztán megtorló gyilkosságokhoz vezethet.

Az eredeti írást itt találja.

Újra Budapesten a Mongol, The HU

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek