MegMinden
2023-07-05

Fehér ház

(raketa.hu)

Miként zárhatnánk el a bolygót a forrósító napfénytől?

A felmelegedés elleni harc egyik radikális eszköze, ha valamiként elzárjuk a bolygót hevítő napsugarak útját – ez, tehát a szoláris geomérnökség, azonban a kiszámíthatatlan légköri mellékhatásai miatt sokak által ellenzett módszer. A Biden-adminisztráció most az ezzel kapcsolatos tanulmányok előtt nyitná meg az utat.

A Fehér Ház kiadott egy jelentést, amelyben felvázolja a napsugárzás módosításának (solar radiation modification/SRM) kutatási lehetőségeit, mint radikális választ a globális felmelegedés elleni küzdelemre. A jelentés elkészítésére a Fehér Ház csak engedélyt adott, azt a Kongresszus rendelte, ám mindez így is óvatos, kormányzati szintű támogatást jelent annak tanulmányozásával kapcsolatban, hogy miként lehet blokkolni a Föld felszínét elérő napfényt a bolygó hűtése érdekében.

Az SRM azonban egy ellentmondásos tudományos koncepció, amely bár potenciális előnyökkel jár, de kockázatokat is rejt magában, beleértve a légkör kémiai összetételének megváltoztatását és az esetleges hirtelen hőmérséklet-emelkedést, ha az SRM-et leállítják.

A szoláris geomérnökség korábban irtózatos tabu volt, ami legfeljebb csak a sötét jövőt elképzelő sci-fikben köszönt vissza. Mindez nem is csoda, hiszen az eljárás lényege, hogy valamiféle részecskéket engedünk a bolygó légkörébe, amely nem engedi át a napsugárzás bizonyos részét. Azonban kérdés, hogy tudunk-e eleget ahhoz a légkör egyébként borzasztó komplex működéséről, hogy belepancsoljunk, vagy csak újabb problémákat, például egy új jégkort szabadítunk magunkra (Snowpiercer című képregény és film), vagy akár teljesen besötétítünk, mint történt az a Mátrix előzményét bemutató animációs sorozatban. Ezek pedig nem csak a fantasztikum kedvelőinek a fantáziálásai, de a tudósokat is aggasztó problémák. Tavaly például hatvan kutató kérte nyílt levélben a világ kormányait, hogy a szoláris geomérnökség gondolatát vessék el mindörökre:

A kutatók indokai között szerepel az, hogy a terület túl komplex ahhoz, hogy kiszámítsuk a következményeket, ráadásul emiatt sokan aztán mégsem vállalnák, hogy átálljanak fenntarható életmódra és termelésre, ráadásul széttagolt világunkban a projekt felett senki sem remélhet teljes ellenőrzést, miközben az az egész bolygóra kihat.

Ehhez képest most – mint arról a Politico beszámol – ennek a kutatására bólintott rá lényegében a Fehér Ház. Mint a lap írja, a 44 oldalas jelentés szerint az SRM-re vonatkozó kutatási program segítségével megalapozottabb döntéseket lehet hozni az eljárás lehetséges kockázatairól és előnyeiről a hagyományos éghajlati politikák mellett, mint amely például az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és az alkalmazkodás. A Fehér Ház azonban egyértelművé tette azt is, hogy nem tervez olyan azonnali és átfogó kutatási programot, amely tehát a napsugárzás módosítására összpontosít, valamint hozzátették ezt is, hogy mindez nincs hatással a jelenlegi klíma-stratégiára sem.

Ugyanakkor, mint azt Shuchi Talati, az Alliance for Just Deliberation on Solar Geoengineering ügyvezető igazgatója közölte:

“Az a tény, hogy ez a jelentés egyáltalán létezik, valószínűleg ezen jelentés kiadásának kapcsán a legfontosabb következmény. Ez a jelentés azt is jelzi, hogy az Egyesült Államok kormánya támogatja a jól irányított kutatásokat, beleértve a szabadtéri kísérleteket is, ami szerintem meglehetősen szignifikáns lépés."

Mint ezekről mi is beszámoltunk, korábban több ilyen szabadtéri kísérletet kellett a helyiek ellenállása miatt törölni:

Az eredeti írást itt találja.

Ingatlan

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek