MegMinden
2023-08-04

Közel az összeomlás

(origo.hu)

Így fogja megváltoztatni Európát és a világot az Atlanti-óceán

 

Egy új tanulmány szerint az atlanti meridionális forduló áramlás (AMOC), ami a trópusokról észak felé szállítja a meleg vizet az Atlanti-óceán északi részébe, az elkövetkező évtizedekben összeomolhat. A drámai leállás az évszázad közepe táján - vagy akár már 2025-ben – bekövetkezhet.

Nyugat-Európa viszonylag meleg éghajlata nagyrészt az AMOC-nak, más néven a termohalin cirkulációnak köszönhető, amely a trópusokról az Atlanti-óceán északi részén keresztül meleg és sós felszíni vizet szállít. Amikor megközelíti az Északi-sarkot, lehűl és tengeri jeget képez. A megmaradt víz ezután lesüllyed, és a mélyben dél felé száll, így zárva le a körforgást.

A KUTATÓK AZONBAN MOST ARRA FIGYELMEZTETNEK, HOGY AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS MIATT EZ A HATALMAS ÓCEÁNI SZÁLLÍTÓSZALAG MÉG EBBEN AZ ÉVSZÁZADBAN MEGÁLLHAT.

Európa lehűl, a világ többi része felmelegszik

Egy új tanulmányban a Koppenhágai Egyetem két munkatársa 95 százalékos biztonsággal azt jósolja, hogy az AMOC 2025 és 2095 között összeomlik, ha az üvegházhatású gázok jelenlegi kibocsátása tovább folytatódik. Az eredmények alapján ez 34 év múlva, 2057 körül fog bekövetkezni a legnagyobb valószínűséggel.

Miközben az éghajlatváltozás várhatóan tovább növeli a globális átlaghőmérsékletet, az áramlat összeomlása Európa nagy részének lehűlését okozhatja. A látszat ellenére azonban ez nem mentőöv, mivel az AMOC megszűnése végső soron a trópusok fokozott felmelegedését és további kedvezőtlen hatásokat eredményezhet szerte a világon.

Az áramlás leállása nagyon komoly következményekkel járhat a Föld éghajlatára nézve, mert megváltoztatja a hő és a csapadék globális eloszlását. Bár Európa lehűlése kevésbé tűnik súlyosnak, mivel a Föld nagy része melegebbé válik, és a hőhullámok gyakrabban fordulnak elő. A trópusok felmelegedése az áramlás megszűnésével csak fokozódni fog, ami újabb kihívást jelent a térségben élőknek

– magyarázta Peter Ditlevsen professzor, a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének munkatársa.

Nem mindenki ért egyet az új tanulmánnyal

Fontos megjegyezni, hogy ezek az eredmények ellentétben állnak az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) megállapításaival, az ENSZ programjával, amelyet azért hoztak létre, hogy tükrözze a klímatudomány jelenlegi helyzetét. Az IPCC legutóbbi értékelései szerint az AMOC teljes összeomlása valószínűtlen a 21. században.

A friss adatok nem sok jót vetítenek előre

A most közzétett tanulmány viszont azt állítja, hogy az összeomlás nagy valószínűséggel még ebben az évszázadban bekövetkezik. A tanulmányhoz a kutatócsoport az Atlanti-óceán északi részének egy meghatározott területén 1870-től napjainkig elemezte a tengerfelszíni hőmérsékletet. A friss statisztikai elemzés a korábbi vizsgálatoknál pontosabb becslést eredményezett.

Nem a mostani az első figyelmeztetés, hogy az atlanti-óceáni áramlási rendszer nagy bajban van. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az AMOC áramlása lelassult, és 1000 éve a leggyengébb szinten van, ráadásul egyelőre nem látszik, hogyan kerülhetnénk el a legrosszabb forgatókönyvet.

Az eredeti írást itt találja.

Folytatódik a #GermanPlusDebrecen kampány

Parov Stelar: „Ha nem érzem magaménak, amit alkotunk, akkor nem vállalom el a közös munkát.”

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek