MegMinden
2024-01-26

Futás

(greendex.hu)

Lépésenként az egészségedért!

Vannak, akik csak hébe-hóba húznak futócipőt, mások azonban megszállottan fogyasztják a kilométereket. Van, akinek nemcsak testi, hanem lelki kikapcsolódást is nyújt, és olyan is akad, aki csupán fogyókúra részeként műveli. Cikkünk témája a futás, szó lesz a szervezetünkre gyakorolt hatásairól, tippeket adunk, edzéstervekről írunk.

A futás nem véletlenül népszerű sport, hiszen „a láb mindig kéznél van”, vagyis nem igényel túl sok felszerelést, és szinte bárhol, bármikor végezhető. Nincs záróra, és nem kell hozzá havi bérletet venni, egyedül is remek (sőt, sokszor úgy a legjobb), télen-nyáron végezhető, és nemcsak testileg, hanem lelkileg is feltölti az embert.

A futás hatása a szervezetre

A rendszeres, megfelelő intenzitású futásnak számos pozitív rövid és hosszú távú előnye van az egészségünkre nézve. Ez a sport jótékony hatással van az izmainkra, a szívünkre és az érrendszerünkre, az állóképességünkre, az anyagcserénkre, az immunrendszerünkre és a mentális állapotunkra is.

A futás pozitív hatásai a testre

Szív és érrendszer: Már napi 10 perc kocogás is radikálisan csökkentheti a kardiovaszkuláris megbetegségek kockázatát, amelyek világszerte vezető haláloknak számítanak. Csökkenti a nyugalmi pulzusszámot is, amely általános egészségi állapotunk fontos indikátora.

Immunrendszer: A rendszeresen végzett aerob, azaz állóképességi edzéseknek immunrendszer-fejlesztő hatásuk van. A megfelelő intenzitással történő 35–40 perces futás hetente három-négy alkalommal jelentősen hozzájárul szervezetünk védekezőképességének erősítéséhez.

Az eredeti írást itt találja.

Netflix

Mars meló

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek