MegMinden
2023-06-28

Tisza

(raketa.hu)

Több tonna szemetet távolítottak el a Tisza-tóból a PET Kupa önkéntesei.

A PET Kupa hulladékgyűjtő verseny 200 résztvevője három nap alatt 1500 zsáknyi, összesen mintegy 6,5 tonna szemetet szedett össze az ártéri erdőkből, nádasokból, illetve a Tisza-tó partján lévő hulladékszigetekből.

A több mint tíz éves múlttal rendelkező környezetvédelmi verseny ötletgazdája a Természetfilm.hu Egyesület 18. alkalommal rendezte meg a PET Kupát, most a Tisza-tó térségében. Annak ellenére, hogy ezen a területen egész évben szerveznek hulladékgyűjtő akciókat, a hulladék nem lett kevesebb, sőt. A szomszéd országban uralkodó háborús helyzet nem kedvez a határon túli, amúgy is hiányos hulladék-infrastruktúra fejlesztésének, így az áradó Tiszával rengeteg hulladék érkezik, nagyrészt Ukrajnából.

Doró Viktória, a PET Kupa kommunikációs munkatársa, a verseny egyik szervezője a Rakétának azt mondta, ez volt a negyedik hulladékgyűjtési akció a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán. A tavalyi, ugyanezen a területen végzett gyűjtés után a hulladék mennyisége idén talán némileg kisebb lett, azonban az idei árvizek miatt így is bőven érkezett utánpótlás, ami miatt érdemes volt visszatérnie ide az aktivistáknak. Eredetileg a szervezet évente egyszer rendezett hulladékgyűjtési versenyt a Felső-Tiszán, az évek során azonban egyre többen jelezték, hogy részt vennének az akciókban, nem csak erről a területről, de a Tisza különböző mellékfolyói környékéről is. A nagyrészt különböző cégek, szervezetek munkatársaiból álló 12 csapat az idei három napos akció során napi 500 zsák hulladékot gyűjtött be és válogatott ki. A csoportok minden zacskó szemét után pontokat (PETákokat) kaptak, a színre válogatott, összenyomott PET palackokat tartalmazó zsákokért négyszer annyit, mint a válogatás nélküliekért. Persze az önkéntesek nem csak a műanyagszemetet gyűjtötték be, nem volt ritka, hogy a szemét között kerti bútorokat, hűtő darabokat, TV készüléket, autó karosszéria alkatrészeket, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is találtak.

Az önkéntesek az eddigi gyakorlatnak megfelelően most is saját építésű PET-hajókkal gyűjtötték a hulladékot. A katamarán jellegű vízi járműveket a fedélzet alatt elhelyezett szárazjéggel és vízzel töltött PET palackok tartják a víz felszínén, de mielőtt útnak indulnának vele a csapatok, a vízi rendészet ellenőrzésén is át kell esnie a hajóknak, mondta Doró Viktória. Minden csapat rendelkezik külön kenus egységgel is, amely a konkrét gyűjtést végzi, a hajókon lévő legénység pedig szelektálja a kenusok által zsákokba szedett szemetet.

Az összegyűjtött és kiválogatott hulladékot előre meghatározott helyeken rakják le, ahonnan a helyi közszolgáltató néhány napon belül elszállítja azt. Az eddigi akciók tapasztalata azt mutatja, hogy nagyjából a szemét 60 százaléka alkalmas újrahasznosításra. A műanyagok egy részét a PET Kupa közvetlenül is felhasználja, gyermekeknek rendezett szemléletformáló workshopok keretében készítenek például kupakokból vonalzót, kaspót, vagy tollat.

A Rakéta hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kihívásokra vonatkozó kérdésére Doró Viktória azt mondta, a partfal meredeksége jelentősen nehezíti az önkéntesek dolgát, igaz ez a probléma inkább a Felső-Tisza-vidéken jellemző. Naponta körülbelül 18 kilométert tesznek meg a hulladékgyűjtő hajók, a napi táv végeztével pedig sokszor olyan helyen kénytelenek kikötni, ahol például nincs település, vagy épített kemping. Bár a gyűjtés útvonalát a szervezők jóval a verseny kezdete előtt, február-március környékén bejárják, így is előfordul, hogy a kiszemelt, infrastruktúrával rendelkező táborhely például megszűnik, ilyenkor a 150-200 önkéntes ellátása, illetve alternatív szálláshely keresése nagy kihívást jelent. A szervezők ennek kiküszöbölése érdekében folyamatosan egyeztetnek a települések polgármestereivel, illetve a szolgáltatókkal, hogy felmérjék a lehetőségeket.

A hulladékgyűjtési akcióknak nincs vége, július 1-6-ig a PET Kupa 15-20 éves diákokból és pedagógusokból álló csapatokkal tér vissza a Tiszához, akik már nem csak a vízen, kenukból, de a szárazföldön, kerékpárokkal is szedik majd a szemetet. Ezután a szervezet fő eseménye, a XI. Felső-Tiszai PET Kupa következik július 29-től augusztus 6-ig, utána pedig a Bodrog folyó környékét tiszttják meg az önkéntesek augusztus 30-tól szeptember 3-ig.

Fotók: PET Kupa

Az eredeti írást itt találja.

Megvan az NB III. új lebonyolítási rendszere

Újabb sportklubok várják a leendő sportközgazdászokat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek