MegMinden
2021-05-29

Karikó Katalin

(origo.hu)

Volt, hogy Chicagótól Buffalóig a hónom alatt vittem a jeges táskában az RNS-eket

 

Karikó Katalint a koronavírus elleni mRNS-vakcina kifejlesztése miatt az orvosi Nobel-díj várományosai között emlegetik, de áttörő sikerű eljárásának köszönhetően a jövőben sokkal nagyobb előnyünk lesz számos más betegséggel szemben is. A Brain Bar Mi a kérdés? című podcastsorozatának legújabb részében a kutatónő azt is elárulta, hogy milyen akadályokkal kellett megküzdenie a vakcina megalkotásához vezető úton. Beszélt többek között az RNS-ek szerepéről, és arról is, hogy pontosan miből áll és hogyan készült el a koronavírus elleni vakcina.

KARIKÓ KATALINT EGY SZERÉNY TUDÓSNŐKÉNT ISMERI A VILÁG, AKI PÉNZDÍJAIT AZONNAL ELADOMÁNYOZZA, ÉS MÉG MINDIG A RÉGI AUTÓJÁVAL JÁR.

Anno az RNS-ben rejlő lehetőségek vonzották őt erre a területre, már 1978 óta ezzel foglalkozik.

„A génterápia árnyékában dolgoztunk mi" - mondta el a kezdetekről. „Én úgy gondoltam, hogy a legtöbb betegség nem génhiba, a legtöbb embernek van egy kis sebe vagy akkut betegsége, amit csak egyszer-kétszer kellene valamilyen RNS-sel megkezelni (...), ha a fehérjét kódoló RNS-t odavisszük a sebre, az meggyorsítaná a gyógyulást."

Az eredeti írást itt találja.

Mádl Ferenc magáénak tudhatta az ország nagyrabecsülését

Zöld munkacsoport

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek