MegMinden
2022-07-22

Tűzijáték

(szeretlekmagyarorszag.hu)

„Most különleges helyzet állt elő”

Pécs mellett a fideszes vezetésű Sümeg is úgy döntött, hogy inkább a rászorulókat támogatja majd az így megspórolt összegből. Székesfehérvár, Tapolca, Miskolc, Törökbálint és Szombathely sem rendez idén tűzijátékot.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, már több város is bejelentette, hogy idén nem tart tűzijátékot. Elsőként Salgótarján, majd Siófok, Szentes és most Pécs és Sümeg polgármestere is arról számolt be, hogy a település más célokra költené a tűzijátékra szánt összeget.

Pécs polgármestere azt írta a közösségi oldalán:

"Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén.

Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait.

A pécsi városvezetés elkötelezett a klímavédelem és a zöld megoldások iránt. Meggyőződésünk, hogy költséges tűzijáték helyett a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni...

Célunk, hogy közparkjaink ne pusztán kellemes környezetet biztosítsanak a kikapcsolódáshoz, de egyúttal támogassák a klíma védelmét is. Biztosak vagyunk benne, hogy élhető és fenntartható környezetre a pécsieknek nagyobb szüksége van, mint tűzijátékra."

A fideszes városvezetésű Sümeg polgármestere is a közösségi oldalán üzent:

"Most különleges helyzet állt elő. A kormány a nemzetközi események miatt, melyek az energiapiacon brutális drágulást okoznak, kénytelen változtatni a rezsicsökkentés rendszerén. Már most látszik, ez a háztartások nagy részénél jelentős rezsiköltség emelkedést okoz majd. Mindenki, egész Európa, köztük Magyarország is aggódva várja az őszt és a telet.

Ezért úgy döntöttünk, hogy Sümegen 2022. augusztus 20-án az államalapítást nem tűzijátékkal ünnepeljük.

Ez a mintegy 500 ezer forintnyi összeg, amelyet így megtakarítunk, egy elkülönített számlára kerül, amiből a legrászorultabbakat fogjuk segíteni, hogy városunkban mindenki átvészelje a nehéznek ígérkező telet.

Összegezve, mert tudom, hogy ez is támadások kereszttüzébe kerül.

NEM A KORMÁNY LÉPÉSE ELLEN IRÁNYUL A DÖNTÉSÜNK. NEM BEFOLYÁSOL, HOGY BUDAPESTEN MEKKORA TŰZIJÁTÉK LESZ AUGUSZTUS 20-ÁN.

Azt szeretnénk, hogy itt Sümegen ha kell, tudjunk segíteni"

- tette hozzá.

Frissítés:

Székesfehérváron sem lesz tűzijáték. Az önkormányzat - a fehérváriak korábbi döntésének megfelelően – idén sem rendez városi tűzijátékot Szent István ünnepén és így volt ez az elmúlt két Szilveszteren is. Ennek megfelelően nem is tervezett a város az idei Királyi Napok során ezzel a programelemmel, így sem augusztus 19-én, sem pedig augusztus 20-án nem lesz tűzijáték - írja a Székesfehérvár.hu.

Tapolca is csatlakozott, a város szintén nem rendez tűzijátékot augusztus 20-án - derül ki a tapolcaimedia.hu írásából. Dobó Zoltán elmondta, azt az összeget, amelybe a látványosság került volna, a helyi szociális ellátásban hasznosítják, a pénzt a rászorulókra költik majd.

Miskolc is csatlakozott szerda este. A polgármester azt írta, "a mai kiszámíthatatlan helyzetben tűzijátékra költeni védhetetlen és felelőtlen pazarlás lenne. Ezért döntött a miskolci önkormányzat, sok más magyar helyhatósághoz hasonlóan úgy, hogy idén sem lesz tűzijáték. Az erre szánt pénzeket inkább olyan feladatokra költjük, amelyek ebben a rendkívül nehéz helyzetben valóban a miskolciakat és a miskolciak érdekeit szolgálják."

Továbbá Törökbálinton és Szombathelyen sem lesz tűzijáték.

Az eredeti írást itt találja.

Volt dolga a katasztrófavédelemnek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek