MegMinden
2023-06-27

Forró

(origo.hu)

A Napnál is forróbb égitestet találtak.

Szokatlan, a Napnál is forróbb égitestet találtak a csillagászok. A felfedezés furcsasága, hogy a megfigyelt objektum nem csillag, így megtalálása alapvetően átformálhatja a világegyetemről alkotott elképzelésünket.

A WD0032-317B nevű objektum valójában egy barna törpe, amely átmenetet képez a bolygók és csillagok között; tömege túl kicsi ahhoz, hogy belsejében stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és valódi csillaggá váljon, de lényegesen masszívabb, mint egy bolygó.

A barna törpékre általában 2200 Celsius-fok körüli hőmérséklet a jellemző. Összehasonlításképpen a csillagok felszíni hőmérséklete nagyjából 3700 Celsius-fok körül van, így a barna törpék jóval hűvösebb égitesteknek számítanak.

A Földtől 1400 fényévre található WD0032-317B azonban eltér társaitól, felszíni hőmérséklete ugyanis 7700 Celsius-fok,

AZAZ TÖBB EZER CELSIUS-FOKKAL FORRÓBB A MI NAPUNKNÁL,

amely 5500 Celsius-fokos - írja a Live Science.

A rekorder barna törpe annyira forró, hogy a légkörében lévő molekulák atomjaikra esnek szét.

Ilyen szélsőséges esetet még a kutatók se láttak

A WD0032-317B rendkívül közel van a napjához (mindössze 2,3 óra kell ahhoz, hogy egyszer megkerülje), amely egy ultraforró fehér törpecsillag. A közelség miatt a WD0032-317B kötött tengelyforgású, vagyis egyik oldala mindig a csillag felé néz.

Az égitest örökké napos oldalán a felszíni hőmérséklet meghaladhatja a 7700 Celsius-fokot, míg az éjszakai oldal viszonylag „hűvös" (1000-2700 Celsius-fok) marad.

A KUTATÓK SZERINT EZ A LEGSZÉLSŐSÉGESEBB HŐMÉRSÉKLET-KÜLÖNBSÉG, AMELYET VALAHA ILYEN JELLEGŰ OBJEKTUMON MÉRTEK.

Az eredeti írást itt találja.

Hétfői műszaki mentések

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek