MegMinden
2023-07-31

Girl Gang

(papageno.hu)

Kamasz influenszer kontra szülők.

A mai gyerekek folyton a neten lógnak. Nincsenek is valódi barátaik, minden kapcsolatuk virtuális. Csak magukkal vannak elfoglalva. És ha a gyerek ezzel pénzt keres? Vajon gyerekmunkának számít, ha egy 14 éves a hobbijával eltartja a családját? Lehet fegyelmezni azt, aki a kenyérkereső a családban? Hogy hat ez a helyzet a szülőkre és a gyerekre? Közhelyek áradatával harcol valódi válaszokkal a Csajbanda/ Girl Gang című dokumentumfilm, amelyben egy 14 éves influenszert, Leonie-t és családját ismerhetjük meg.

Leonie Balys többszázezer online követővel rendelkezik hála azoknak a posztoknak, amelyeket mondjuk a matekleckéje előtt feldob. A német kamaszt hozzá hasonló tinédzserek egyre növekvő tábora követi istenként. A kedves, átlagos lány nem extremitásokkal vagy furcsa tartalmakkal vonzza a követőit, hanem pont azzal, hogy olyan, mint ők – könnyű vele azonosulni. Az élete is nagyjából úgy folyik, ahogy bármelyik korabeli lányé: Berlin külvárosában él a szüleivel, a macskájával és a kutyájával. Iskolába jár és szabadidejében a neten lóg.

Susanne Regina Meures dokumentumfilmes 4 évig követte kamerájával Leonie és családja napjait. Az eredménye egy érzékeny és empatikus film, ami bemutatja az online jelenlét mögötti rengeteg munkát. Az alkotó Leonie szemmagasságában helyezte a kamerát egyenrangúként kezelve őt.

Leonie a forgatás kezdetekor félmillió követővel rendelkezett, ami mára 1,6 millióra növekedett. Ebben pedig a lánynak rengeteg munkája van: gyakorlatilag 10 perc alatt profin be tud világítani egy fürdőszobát is, folyamatosan kísérletezget a kamerával (ahogy bármelyik profi filmes is kezdte a pályáját), készségszinten kezeli a Photoshopot, amolyan egyszemélyes cég. Olykor nehéz is meglátni a kamaszlányt Leonie-ban, amikor komolyan és szótlanul koncentrál a feladatára. Közönségtalálkozóra utazik, ahol még a gépen is dedikál, posztol, dolgozik. Ott bukkan fel egy pillanatra gyereki énje, amikor meglátja a rá váró rajongókat. A sztárallűrök helyett egy őszintén örülő és meglepett lány, aki órákat mosolyog végig, hogy a miatta érkezők elégedettek legyenek.

Az eredeti írást itt találja.

Hamarosan nyit a legek gólyatábora

Bor és Jazz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek