MegMinden
2024-01-09

Szuperélelmiszer

(greendex.hu)

Az articsóka egy csoda.

Az articsókát nyugodt szívvel emlegethetjük a szuperélelmiszerek kategóriájában fantasztikus élettani hatása és lenyűgöző kulináris értéke miatt.

Az articsóka akár 150–200 cm magasra és akár 1,5–1,8 méter szélességűre növő, fészkesvirágzatú zöldség- és gyógynövény, amelynek az ehető része a növény virágzás előtt leszedett bimbója. A külső leveleinek burkából és az alattuk lévő bolyhokból kifejtve található az ehető rész, az articsókaszív. A növényeknek erős, elágazó virágszáruk van, amelyeken 5–8 nagy virágbimbó található. Régebben dísznövényként is ültették Magyarországon, ha ugyanis nem takarítjuk be, az articsóka bimbóiból gyűszűszerű, látványos virágfejek nyílnak, amelyeken számos apró, lila színű, korong alakú virág található. Évelő növény.

 

A különleges articsókaíz

Párolva az articsóka édes, diós, frissítő, földes ízű növény, amelyet legtöbben a spárgához, a bambuszhoz vagy a kelbimbóhoz hasonlítanak. Nagyon jól illik mártásokhoz, szószokhoz, sültekhez, de akár pizzafeltétként is kiváló. Nagyon jól ellensúlyozza a zsírosabb húsokat, és segít a zsírbontásban is.

Étkezés után is hordoz még meglepetést számunkra, mivel az articsókában nagy mennyiségben megtalálható cinarin megragad a nyelv receptorain, és blokkolja az édesreceptor valamely részét. Étkezés után, amikor vizet iszunk, a cinarinmolekulák lemosódnak a receptorokról, ekkor feloldódik a gátló hatás, üzenetet küldve az agynak az édes ízt közvetítő rostok mentén. Tehát az inger eltávolítása kiváltja az ízlelést. Ezeket a hatásokat „vízízeknek” nevezzük – fogalmazott Linda M. Bartoshuk, a Floridai Egyetem Szaglás és Ízlelés Központjának professzora.

Az articsóka eredete

Bár mára Kalifornia lett az egyik legnagyobb articsókatermesztő vidék, a növény a Földközi-tenger területén őshonos. Már az ókori görögök is fogyasztották, majd a 9. századtól Szicíliából terjedt el Európában, és ma is nagy népszerűségnek örvend, főleg Olaszországban és Franciaországban.

 

Az articsóka pozitív hatásai:

  1. vérnyomás-szabályozás,
  2. koleszterinszint-csökkentés,
  3. májregenerálás,
  4. epehólyag-gyulladás mérséklése,
  5. vércukorszint-szabályozás,
  6. puffadás mérséklése,
  7. IBS tüneteinek enyhítése,
  8. az agy megfelelő működésének elősegítése,
  9. rákellenes hatás,
  10. rendkívüli antioxidáns hatás.

Az eredeti írást itt találja.

Kapcsolat

Arany Glóbusz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek