MegMinden
2023-06-24

Átok

(origo.hu)

Ötezer éves, ékírásos táblát fordított le a mesterséges intelligencia.

Régészek és informatikusok egy csapata olyan mesterséges intelligenciát használó programot hozott létre, amely neutrális gép tanulással segítségével azonnal le tudja fordítani az ősi ékírásos táblákat.

Az Oxford University Press PNAS Nexus című folyóiratában megjelent tanulmányban a kutatók az AI-programot akkád nyelvű szövegek nagy pontosságú fordítására alkalmazták. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek,AZ AKKÁD NYELV EGY ŐSI KELET-SÉMI NYELV, AMIT EGYKOR AZ ÓKORI MEZOPOTÁMIA KÜLÖNBÖZŐ RÉGIÓIBAN BESZÉLTEK, TÖBBEK KÖZÖTT AKKÁDBAN, ASSZÍRIÁBAN, ISZINBEN, LARSÁBAN, BABILÓNIÁBAN ÉS VALÓSZÍNŰLEG DILMUNBAN IS.A nyelvet Krisztus előtt 2500-ból származó agyagtáblák őrzik, amelyeket olyan ékírással írtak, amely a suméroktól átvett írásmód, és amely során nedves agyagba préselt ék alakú szimbólumokat használtak.

Az ékírással felírt agyagtáblák százezrei dokumentálják az ókori Mezopotámia politikai, társadalmi, gazdasági és tudományos történetét– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Mégis, e dokumentumok többsége lefordítatlan és hozzáférhetetlen maradt, mert csak korlátozott számú szakértő képes elolvasni őket.

Az eredeti írást itt találja.

Battai Sugár Katinka: „jó állapotban és motivált vagyok”

Képzőművészet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek