MegMinden
2023-04-29

Civaqua

(futureofdebrecen.hu)

Remekül halad előre a zöld ügyeink zászlóshajója, a Civaqua-program!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatást tartott a Civaqua legfrissebb fejleményeiről csütörtökön a Balmazújváros közelében kialakított szivattyútelepen. A Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) szivattyútelep udvarterén a 800 mm-es rozsdamentes acél cső elkészült, jelenleg az 1600 mm-es, úgynevezett közösítő ág építése zajlik.

„Azzal, hogy a Civaqua első ütemének végpontjával elérjük majd a Tócó forrásvidékét, nem zárul le a projekt, hanem a 2. ütemben ökológiai szempontból fontos lépések következnek.” – mondta Papp László polgármester, aki szintén részt vett az eseményen.

„A munkálatok több helyen egyszerre is zajlanak, Józsa városrészén is folyamatosan halad előre a projekt, amely lehetővé teszi – nagy örömünkre -, hogy Józsán is nagyobb vízfelületeket tudjunk létrehozni a jövőben”. – mondta Balázs Ákos alpolgármester.

A legutolsó tájékoztató óta – ami március 22-én, a Víz világnapján volt – is jelentős előrelépés történt a projektben. Mindösszesen 600 méternyi vezeték lerakása van már csak hátra, májusban pedig hozzákezdenek a Vezér úti és a Debrecen-Józsa fölötti, a térségi magas ponton megépülő víztározók kialakításához.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlik a Civaqua-program második ütemének előkészítése, mely során a későbbiekben a Nagyerdő és az Erdőspusztai-tározók vízpótlása valósulhat majd meg. 

Június 30-ig tartanak az előkészítő munkák, ahol elvégzik a szükséges geodéziai felméréseket, talajmechanikai vizsgálatokat, szakvéleményezéseket. 

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek