MegMinden
2023-05-05

Nyár

(blikkruzs.blikk.hu)

Nagyon súlyos előrejelzés érkezett a nyári időjárásról.

 

Kicsit lassan és szélsőségesen, hullámokban indult be idén a tavasz, viszont a tél nem volt túl erős. Ahhoz viszont már hozzászoktunk, hogy nyárról nyárra dőlnek meg a melegrekordok, köszönhetően az éghajlatváltozásnak. A Föld klímája egyre csak melegszik.

Az előttünk álló nyarakból is emlékszünk a döglesztő hőségre, olyannyira, hogy a tavalyi volt az eddigi legmelegebb nyár, nem csak Magyarországon, hanem szerte Európában. A rossz hír az, hogy az elmúlt pár év volt a "hideg" időszak, amit az úgynevezett La Nina, azaz a kislány, uralt. Most úgy néz ki átveszi a helyét az El Nino tengeráramlás, lefordítva "kisfiú", ami extrém éghajlati jelenségként a szokottnál melegebbet, akár szárazságot okoz.

Ennek látjuk már az előszelét Spanyolországban például, ahol tavasszal már közel 40 fok van

37-38 fok van, és ez nem normális még itt Dél-Spanyolországban sem. Aggódom a jövő miatt, és azt hiszem a klímaváltozás már nagyon is érezhető

– mondta egy járókelő.

A szakértők a világ átlaghőmérsékletének másfél fokos emelkedésére számítanak idén, de legkésőbb 2024-re. Ha az elmúlt évek tendenciája idén is folytatódik, 2023-ban ismét megdőlnek majd a melegrekordok.

Rubén del Campo, spanyol időjárásjelentő elmondása szerint az látszik, hogy a hőmérséklet már most eléri a júliusra jellemző értékeket. Ennek egyik fő oka a klímaváltozás, ami azt eredményezi, hogy a meleg időszakok sokkal intenzívebbek és jóval korábban kezdőnek.

Az El Nino globális szinten, általában rekordhőmérsékletekkel jár. Szakértők szerint a hirtelen megugró hőmérséklet súlyosbíthatja az éghajlatváltozás által előidézett hőhullámokat, az aszályt és az erdőtüzeket.

Ha 2023-ban megérkezik az El Nino, akkor azt már most előrebocsájthatjuk, hogy 2024-ben minden melegrekord megdől majd.

– tette hozzá a szakértő, kiemelve: az viszont biztos, hogy ez az év melegebb lesz, mint 2022 volt.

Az eredeti írást itt találja.

Czapp József

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek