MegMinden
2023-04-14

Ag Apolloni

(kulter.hu)

Európa-díjra jelölték a Debrecenben írt regényt

Ag Apolloni, koszovói albán író 2022 júliusában egy hónapot töltött Debrecenben a Magyar Írórezidencia Program ösztöndíjasaként. A városban írt könyve, Piroska: mese felnőtteknek (Kësulëkuqja, përrallë për të rritur) tavaly októberben jelent meg, és sikere nyomán az Európai Unió Irodalmi Díjára jelölték, írja közleményében a Petőfi Kulturális Ügynökség.

 

A Magyar Írórezidencia Program keretein belül Debrecenben született egy mese felnőtteknek, amelynek főszereplője egy teljesen magányos és összetört farkas.

A történet egy olyan kontinensen játszódik, amely egy meggyalázott nőről kapta a nevét (Európa), a regény a koszovói háború traumáit dolgozza fel.

A kötet lapjain keveredik a mitológia a mesével, a vallással és még az animációval is. Leginkább próza, de került bele vers, dramatikus elem egyaránt.

A könyv októberben Koszovóban és Albániában egyszerre jelent meg.

Ag Apolloni a jelölésről a következőt mondta: „Természetesen nagy öröm, főképp azért, mert ezáltal európai íróként jelenhetek meg.

Mindig is a nemzetek fölötti irodalom híve voltam, hogy a különböző határokat, kerítéseket el tudjuk végre felejteni,

mind közül ez a leginkább európai témájú kötetem eddig. Az Európai Unió Irodalmi Díjára jelölték, ami számomra teljesen váratlan fejlemény volt, ráadásul ez aztán még inkább megnövelte a regényem iránti érdeklődést.”

Az Európai Unió Irodalmi Díj törekvése, hogy elősegítse az irodalom utazását az országhatárokon túlra, ezzel ösztönözze a nem nemzeti művek iránti érdeklődést a földrészen. A díj idei jelöltjeinek listáján tizenhárom ország alkotói és műveik szerepelnek. Közülük választja ki a héttagú zsűri a díjazott könyvet és az öt különdíjast. Az ünnepélyes eredményhirdetést április 28-án, a Lipcsei Könyvvásáron tartják.

Borítókép: Telegrafi

Az eredeti írást itt találja.

Megszűnt a látogatási tilalom a Klinikai Központban

Hatvan év 60 debreceni dala 32. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek