MegMinden
2023-04-09

Alföld

(prae.hu)

ŐK NYERTÉK AZ ALFÖLD FOLYÓIRAT PETŐFI-KÖLTŐVERSENYÉT.

Falcsik Mari, Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám és Markó Béla

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Alföld folyóirat szerkesztősége meghívásos költőversenyt hirdetett, melynek ünnepélyes díjátadóját az idén húsz esztendős Debreceni Költészeti Fesztivál keretében tartják április 12-én. Az első díjat Falcsik Mari költő, műfordító, a második díjat Kukorelly Endre író, költő, a harmadik, megosztott díjat Nádasdy Ádám költő, műfordító, egyetemi tanár és Markó Béla író, szerkesztő kapja.

„Az 1992-es, József Attila és a 2017-es Arany János tiszteletére kezdeményezett „költői játék” mintájára idén is meghívásos költőversenyt hirdettünk. A fölkért kortárs szerzőket olyan pályaművek elkészítésére biztattuk, amelyek megidézik, illetőleg a mai kor szemlélete számára élővé teszik Petőfi Sándor versvilágát” – emelte ki dr. Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője, a Debreceni Költészeti Fesztivál kurátora. A díjazottak nevét április 6-án, a Debreceni Költészeti Fesztivál sajtótájékoztatóján jelentették be, ahol a programsorozatot is ismertették. A programok az alábbi linken érhetők el.

A díjátadó ünnepséget április 12-én szerdán, 17 órától a debreceni MODEM-ben rendezik meg. A nyertes 300 ezer forint, a második helyezett 200 ezer forint, a harmadik helyezettek 100-100 ezer forint pályadíjban részesülnek.

A díjátadót követően Petőfi200 címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, ahol Petőfi Sándor életművének hatásáról tanácskozik majd Falcsik Mari, Bényei Péter és Margócsy István Lapis József moderálásával. Közreműködik Bakota Árpád, a Csokonai Színház színművésze. A huszadik Debreceni Költészeti Fesztivál színes programmal várja az érdeklődőket április 11-22. között – mondta Pogrányi Péter, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár kulturális programszervezője. A szervezők szavalóversenyt és verskiállítást rendeznek, az érdeklődők ellátogathatnak Újhelyi Kinga színművész „Debrecen felett az ég” című verskoncertjére, Hűvösvölgyi Ildikó a Nagytemplomi Művészeti Szalonban, Tihanyi-Tóth Kinga pedig a Méliusz Könyvtárban ad estet; a gyermekeknek „versrajzolással”; kedveskednek, emléktáblát avatnak Várkonyi Anikó és emlékpontot Borbély Szilárd tiszteletére. Debrecen kávézói és cukrászdái – többek között a Black Sheep Kávéház és Konyha, a Jardin Cukrászda, a Kismandula Cukrászda, a Kis Nápoly Pizzéria, a Szőke Cukrászda, a Wellington Coffee & Pie és a Starbucks (Aranybika) is – április 11-13. között Petőfi-verseket tartalmazó verstekercseket adnak a vendégeknek a sütemény vagy kávé mellé.

A huszadik Debreceni Költészeti Fesztivál Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és az Alföld folyóirat közös szervezésében valósul meg.

Az eredeti írást itt találja.

Lássátok verseink!

Nem született gól

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek