MegMinden
2021-12-29

Lemmy

(port.hu)

15 + 1 hihetetlen tény Lemmy Kilmisterről

Ha bárkinek is kétsége van afelől, hogy a Motörhead 2015-ben elhunyt frontembere maga volt a két lábon járó rock and roll, cikkünk elolvasása után biztosan megbizonyosodik róla.

Imádta a nyerőgépeket

Lemmy 1945. december 24-én látta meg a napvilágot, Ian Fraser Kilmister néven. Becenevének eredetét a mai napig kisebb rejtély övezi, de a legvalószínűbb verzió az, hogy a Lemmy szócska az angol "lend me", azaz az "adj kölcsön" kifejezésből ered, ugyanis iskolás korában rendszeresen használta a "lend me a quid ’til Friday” ("adj kölcsön egy fontot péntekig") kifejezést, mivel gyakran kért kölcsön pénzt a barátaitól, hogy nyerőgépeken játsszon. Ez a szenvedélye egész élete során végigkísérte: órákat tudott eltölteni egy-egy ilyen masinánál különböző kaszinókban, vagy törzshelyén, a Rainbow Bar & Grill klubban, turnéi során még az öltözőjébe is mindig kért egy játékgépet, illetve több Motörhead-dal szövegében, pl. a legnagyobb slágerükben, az Ace of Spades-ben is megjelenik a hazardírozás motívuma.

Két gyermeke is van

Lemmy kedvenc zenekara a The Beatles volt, akiket 16 évesen volt is szerencséje élőben látni a legendás liverpooli Cavern Clubban. Lenyűgözte John Lennon lázadó viselkedése, akitől sok mindent ellesett későbbi karrierje során. De más kapcsolódási pont is fűzte az 1980-ban elhunyt beatle-höz, hiszen fia, Paul attól a Patricia Indertől született, aki a Beatles korai évei alatt John Lennon barátnője és a zenekar jó barátja volt. Lemmy akkor találkozott először a fiúval – aki egyébként egy másik Beatles-tagról, Paul McCartney-ról kapta a nevét - amikor az 6 éves volt, onnantól kezdve azonban nagyon szoros viszonyt ápolt vele. Paul – aki maga is gitáros lett – több alkalommal fel is lépett a Motörhead vendégeként és saját zenekara is van. Lemmynek egyébként van egy másik fia is, akiről azonban csak jóval később szerzett tudomást - vele sosem találkozott, hiszen a srác anyja örökbe adta őt születése után.

Jimi Hendrix roadja volt

Már zenészi karrierje előtt is annyira vonzotta a zeneipar, hogy mindenképpen a részévé akart válni, bármilyen formában. Fiatal korában így az Emerson, Lake & Palmer és a Jimi Hendrix Experience roadja lett. Keith Emersont még egy értékes ajándékkal, egy korabeli náci késsel is meglepte, aki arra használta azt, hogy bizonyos billentyűket lenyomva tartson koncert közben, Hendrixnél pedig ő felelt Jimi hangszereinek behangolásáért és a pyrotechnikai elemek előkészítéséért. És volt egy egészen különleges feladata is: az ő dolga volt, hogy a gitáros mindig drogokhoz jusson, még a legvalószínűtlenebb helyeken is. Hendrix természetesen Lemmyt is mindig megkínálta a kábítószerből, bevallása szerint ekkor szokott hozzá ahhoz, hogy hogyan funkcionáljon teljes emberként egy-egy nagyobb dózis elfogyasztása után. De persze sokat tanult Jimitől arról is, hogy milyen is egy valóban jó show és az igazi színpadi jelenlét. És habár Hendrix hajlamos volt egy-egy koncert végére össze-vissza beszélni a beszedett drogok miatt, a 27 évesen elhunyt legendát Lemmy minden idők legjobb gitárosának tartotta.

Egyszer látott egy UFO-t

A ’60-as évek közepén, amikor még a The Rocking Vicars nevű bandában gitározott, Lemmy még nem élt olyan hedonista életet, mint később a Hawkwind, majd a Motörhead tagjaként. Elmondása szerint akkoriban még sört sem ivott, és pontosan ezért is volt még évek múltán is biztos benne, hogy egy alkalommal egy úgynevezett „első típusú találkozásban” volt része. 1966-ban a turnéjuk során ugyanis éppen az egyik helyszínről a másikra tartottak a zenekarral, amikor Lemmy egy semmiből felbukkanó repülő tárgyra lett figyelmes a láthatáron. Az objektum megállt az égbolt közepén, majd csúcssebességgel el is tűnt a szeme elől. Lemmy meg volt győződve, hogy UFO-t látott, ugyanis állítása szerint még manapság sincsenek olyan repülők, amelyek képesek volnának hasonló mutatványra, nemhogy azokban az években.

Majdnem halálosan megmérgezte magát

1969-ben, éppen mielőtt belépett a Hawkwindbe, Lemmy egyik barátja meggyőzte az ápolónőként dolgozó barátnőjét, hogy csempésszen ki nekik egy kis amfetamin-szulfátot – vagyis speedet - a kórház gyógyszertárából, ahol dolgozott. A lány azonban véletlenül egy befőttesüvegnyi atropin-szulfáttal tért haza, ami a nadragulya alkaloidja, az ókortól ismert, többek közt méregként is. A szer gátolja a nyál-, könny- gyomorsav stb. elválasztást, régebben gyomorbetegségekben, illetve műtétek előtt alkalmazták, manapság már csak szemészetben kerül alkalmazásra, például a pupilla tágítása céljából. Lemmy erről mit sem sejtve egy teáskanálnyit elfogyasztott belőle, ami
 

a túladagoláshoz szükséges mennyiség kétszázszorosa volt.


Nem sokkal később azon kapta magát, hogy egy hóna alá vett TV-készülékhez beszélt, majd elájult. A kórházban tért magához, ahol az orvosok közölték vele, hogy az élete mindössze 1 órán múlt és még az ellátása után két héttel is hallucinációk gyötörték.

Az eredeti írást itt találja.

Stagnáló tendenciát mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Megvannak a zsűritagok A Dal 2022-re!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek