MegMinden
2022-10-07

Tóbiás Krisztián

(kulter.hu)

Tóbiás Krisztián kapja idén a Csáth Géza-díjat.

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) hetedjére, PesText Fesztivál keretében negyedik alkalommal adja át az elismerést. Csáth Géza-díj a FISZ 2016-ban, kizárólag adományokból alapított irodalmi díja, melynek kuratóriumát a FISZ-tábor nulladik napjának mindenkori résztvevői alkotják.

 

A Csáth Géza-díjat a FISZ 2022. október 1-jén, szombaton 21 órakor adja át Tóbiás Krisztián költőnek a PesText Fesztivál keretében a Három Hollóban. A laudációt Kiss A. Kriszta tartja, az elismerést Pataki Viktor, a FISZ társelnöke adja át. A díjátadó után a fiatal irodalom kerül a középpontba, azt követően pedig iamyank zenél.

Ahogyan a korábbi évek díjazottjai, úgy Tóbiás Krisztián is az Oltalom Karitatív Egyesületnek adományozta a díjjal járó jutalmat.

Tóbiás Krisztián 1978-ban született. Munkássága rendkívül szerteágazó:  szerkesztői és hiánypótló irodalomszervezői munkája is kiemelten elismerésre méltó. Már korábbi versesköteteivel is kivívta az irodalomkritika elismerését, a ver/sec-kel, a vasjanival, a Túliratokkal és a Wilkinson pengével.

Kötetei közül a 2020-as A mikulás rakétája kapta az eddigi legtöbb figyelmet.

Bár a gyermekfőhős és/vagy gyermekelbeszélő nem újdonság a műfajban, a naivitásából eredő humor megjelenése különleges színezetet ad A mikulás rakétájának. A kilátástalanság könnyed, játékos hangvétellel való kombinációja teszi igazán intenzív olvasói élménnyé a könyvet. Tóbiás Krisztián szépírói tevékenységén túl is fáradhatatlan. A Tempevölgy kiadványai, illetve lapszámai az elmúlt években magas színvonalat és tudományos megbecsülést értek el. Fontos megemlíteni a számos tudományos konferenciát, amelyeknek helyet és keretet biztosítanak, legyen az kortárs vagy 19. századi irodalomról való tanácskozás; vagy akár említhetnénk az éppen most induló podcastsorozatot, és azt a rengeteg szakmai lehetőséget, amit fiatal szerzőknek és kutatóknak tudnak felajánlani.

Az eredeti írást itt találja.

Bűnbandák

A fák különleges élete

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek