MegMinden
2023-07-05

Qubit

(mandiner.hu)

A Qubit megfejtette: negatívan hat a középosztálybeli házasság a társadalmi mobilitásra

A magyar tudományos portál problémásnak találja, hogy a gazdagok és a diplomások jellemzően saját köreikből házasodnak.

„Ami a házasságkötéseket illeti, Magyarország egyre jobban hasonlít a 19. századi Angliára” – közli már cikke címében a magát tudományosnak nevező Qubit portál szerzője, Szabó Attila.

A cikk elején megállapítják: az utolsó elérhető adatok szerint 

az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb az egy főre eső házasságok száma. 

Nálunk ezer emberre 7,4 házasság jut, míg az EU átlaga 3,9.

A Qubit hozzáteszi: nem volt ez mindig így, 2011-ben, a Fidesz házassághoz kötött családpolitikai intézkedései előtt Magyarországon még csak 3,6 volt ez az arányszám.

„És bár egyes kutatások szerint a házasságban élők boldogabbak és több pénzt keresnek, mint a többiek, a nyugati társadalmakban, így nálunk is jellemző a házasság intézményének rendiesedése: a gazdagok jellemzően gazdagokkal, a diplomások diplomások diplomásokkal házasodnak, ami kifejezetten negatív hatással van a társadalmi mobilitásra, vagyis arra, hogy mennyi átjárás van az egyes csoportok, osztályok, rétegek között” – érvel a Qubit szerzője.

Ugyanakkor azt is kifejti a szerző: a lényeg talán Magyarországon is igaz,

összességében jobban jár az, aki valóban elkötelezi magát egy életre.

A Qubit cikkében aztán arról esik szó: a biológus-antropológus Helen Fisher arra hívta fel a figyelmet, hogy az USA-ban a házasságok egyre szűkebb körben köttetnek. A Bergeni Egyetem közgazdász adjunktusa, Marc Goñi szerint a házassági piac ma egyre inkább a 19. századi Anglia viszonyaihoz kezd hasonlítani: ahogyan az akkori arisztokrácia saját magát erősítette meg a házasságokkal, ma is a hasonló pozíciókban lévők kötnek házasságot – idézi a portál a közgazdászt, akinek a párja egyébként szintén a közgazdaságtan doktora.

A cikkben idézik Erát Dávid, a Pécsi Tudományegyetem szociológusának Társadalmi Riportban megjelent írását, ami arra világít rá: 

Magyarországon 1980-hoz képest 2016-ra nőtt az azonos végzettségi kategóriából párt választók aránya;

egyre több az alacsony (általános iskolai vagy annál alacsonyabb) végzettségű személyből álló pár; valamint rohamos számbeli növekedést mutatnak a két diplomásból álló kapcsolatok.

Erát és munkatársai egy másik kutatásukban arra jutottak, hogy „a társadalmi csoportok közötti távolságok egyre élesebbek lesznek, mely a hierarchia tetején az erőforrások koncentrációját, alján pedig azok hiányának állandósulását implikálja, növelve a társadalomban uralkodó anyagi egyenlőtlenségek mértékét.” A szociológus szerint a jelenlegi eredményeik alapján az látható, hogy

a szocialista időszak „gyakran morálisan kétséges, de mobilitást elősegítő döntései idején” 

nőtt a mobilitás és a heterogámia is. 

Ahogy viszont haladtunk előre az átmenet és a piacgazdasági berendezkedés felé, a társadalom elkezdett bezáródni – áll a Qubit cikkében.

Az eredeti írást itt találja.

Dzsudzsák hosszabított

A Seafret Budapesten is bemutatja új lemezét

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek