MegMinden
2023-03-18

Amerika

(origo.hu)

Földönkívüliek űrhajókat küldenek a Földre

Lehetséges, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb űrszondák látogatják Naprendszerünk bolygóit - állapította meg a Pentagon azonosítatlan légi jelenségeket kutató irodájának vezetője egy kedden megosztott jelentéstervezetben, írja a Military Times folyóirat.

Egy mesterséges csillagközi objektum potenciálisan lehet egy olyan anyaűrhajó, amely számos kisebb szondát bocsát ki a Földhöz közeli áthaladása során"- írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon All-domain Anomaly Resolution Office (AARO, magyarul nagyjából Minden területet érintő anomáliák feloldásával foglalkozó hivatal) igazgatója a kutatási jelentésben, amelynek társszerzője Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke.

"Ez olyan eljárás, amelyhez hasonlót már a NASA is alkalmaz a bolygóközi küldetéseknél" - tette hozzá a kutató.

Kirkpatrick korábban a Védelmi Hírszerző Ügynökség Rakéta- és Űrkutatási Központjának vezető tudósa volt, és 2022-ben nevezték ki a frissen alapított AARO élére.AZ AARO-T A PENTAGON SAJTÓKÖZLEMÉNYE SZERINT A KATONAI LÉTESÍTMÉNYEK KÖRÜLI AZONOSÍTATLAN "ÉRDEKES OBJEKTUMOK" VIZSGÁLATÁRA HOZTÁK LÉTRE.

Loeb akkor vált ismertté, amikor 2017 októberében azt vetette fel, hogy Naprendszerünkön áthaladt az első extraszoláris (Naprendszeren kívüli) látogató.

Akkor a hawaii PanSTARRS teleszkóp egy olyan sebességgel mozgó objektumot észlelt, amely egyes tudósok szerint a rendszerünkön kívülről származik. Az objektum pályája arra is utalt, hogy a Nap gravitációs vonzásán kívül más erők is befolyásolják a mozgását.

A TUDÓSOK AZ OBJEKTUMOT OUMUAMUANAK NEVEZTÉK EL, AMI HAWAII NYELVEN FELDERÍTŐT JELENT.Kirkpatrick és Loeb ezt az objektumot a lehetséges, szondázó képességekkel rendelkező anyahajó példájaként vetik fel kutatási tanulmányukban.

Megfelelő tervezéssel ezek az apró szondák elérhetnék a Földet vagy más naprendszerbeli bolygókat felderítés céljából, miközben az anyaűrhajó a Föld-Nap távolság töredékén belül halad el - ahogyan az Oumuamua is tette"- magyarázzák a szerzők.

Az eredeti írást itt találja.

Jazzfest Budapest: világsztárok három héten át

Ferenczi János

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek