MegMinden
2022-11-01

RKC Waalwij

(bubteto.com)

Nem gyerekek, hanem idősek kíséretében futottak ki a pályára a játékosok.

EGY KIS HOLLAND KLUB, AMELYNÉL KOMOLYAN VESZIK A TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁST

Létezik egy Waalwijk nevű, aprócska város Hollandia déli részén, ami sosem volt igazán a reflektorfényben, pedig az RKC Waalwijk nevű helyi csapatnak van néhány egészen figyelemreméltó akciója. Ismét egy klub, aki nem hagyja figyelmen kívül a környezetét.

Waalwijk holland mércével mérve sem számít nagy településnek, 2019-es adatok szerint 49 000 lakosa van. A térséghez több fontos kulturális rendezvény kötődik, szerveznek itt színházi és zenei fesztivált, és ami talán számunkra még fontosabb, Waalwijk része annak a 80 kilométeres gyalogtúrának, amit az érdeklődők minden év szeptemberében tesznek meg Hollandia Langstraat régiójában.

 

A településhez néhány neves sportoló is kapcsolódik: itt látta meg a napvilágot Ramon van Haaren korábbi futballista, aki megfordult a Feyenoordban, a Roda JC-ben és a waalwijki klubban, rajta kívül a városhoz kötődik Jos van Nieuwstadt, akit a legtöbben a Willem II-ből ismernek. Emellett két olimpiai résztvevő is a város szülötte, Patrick van Balkom világbajnoki bronzérmes atléta és Yuri van Gelder tornász képviselte hazáját az ötkarikás játékokon.

 

Évtizedeken át tartó ingázás

Az RKC Waalwijk (a klub neve egyébként a római katolikus mivoltára utal) 1940-ben alakult meg, és viszonylag sokáig amatőr maradt, azonban ezen a szinten folyamatosan fejlődött, egészen az 1984–1985-ös szezonig, amikor végre elindulhatott a holland másodosztályban.

 

Azonban ismerjük a mondást, ha egy üzlet beindul. 1988-ban jött a következő feljutás, ami már az ország legrangosabb ligájába, az Eredivisie-be vezetett. Ekkoriban a klubnak olyan játékosai voltak, mint az azóta edzőként is komoly sikereket elérő Peter Bosz vagy Ad van de Wiel. A csapat a következő két évtizedben többször is állt a kiesés szélén, de végül mindig bennmaradt, egészen a 2006–2007-es szezonig, amikor a 17. helyezés a kiesését jelentette. Ismét jött jó néhány évnyi ingázás, az elmúlt időszakban azonban ismét az első osztályban küzdenek a waalwijkiak, jelenleg a középmezőny tagjai.

 

Néhány neves játékosról ejtettünk már szót, érdemes azonban kitérni a kispadon ülő szakvezetőkre is. Olyan edzők irányították korábban a csapatot, mint Martin Jol vagy Erwin Koeman, jelenleg pedig Joseph Oosting látja el a vezetőedzői feladatokat. A Waalwijknek egyetlen alkalommal volt külföldi trénere, 2007 és 2008 között a montenegrói Zseljko Petrovics irányította a szakmai munkát.

Szociális érzékenység

A kis holland klubra azonban nemcsak a pályán nyújtott teljesítmény miatt érdemes figyelnünk, legalább ennyire fontos a közösségért végzett munkája is. Az egyesület a honlapján egy külön szekciót szentel az identitás meghatározásának, az ebben olvashatók szerint fontos számukra a sportszakmai-, közgazdasági és társadalmi szempontok összhangba hozatala és az innováció támogatása. Épp ezért több szervezettel dolgoznak együtt annak érdekében, hogy szolgálni tudják a közösséget. Mindezt pedig azért tartják fontosnak, mert szerintük világunk egyre inkább individuálissá válik, épp ezért óriási szükség van az olyan eseményekre, ahol együtt tudunk létrehozni valamit.

 

Ennek nyomán több szimpatikus akciót láthattunk tőlük az elmúlt időszakban. Az egyik projektjük keretében helyi iskolák tanulóinak és az ő szüleiknek segítenek megismerni az egészséges életmódot, szintén a kisiskolások számára hoztak létre olvasásnépszerűsítő programot, a kicsit idősebbeknek olyan képzéseket tartanak, aminek keretein belül nemcsak a sportággal ismerkedhetnek meg, hanem olyan képességek birtokába kerülnek, amiket később a mindennapi életükben is tudnak hasznosítani. Folyamatos szerveznek antidiszkriminációs tréningeket, ahol minden héten más témában hívják fel a résztvevők figyelmét, hogy mindenkinek egyenlőnek kellene lennie, mindeközben pedig a gyerekek az önvédelem békés módszereiről is tanulnak. A waalwijki egyesület részt vesz egy másik holland klub, a VVV-Venlo által életre hívott, azóta az egész országban népszerűvé váló kezdeményezésben is, ami hátrányos helyzetű diákok munkaerőpiaci elhelyezkedését segíti.

 

A legutóbbi akció pedig a tömegsport irányába tett egy fontos lépést. 2022 júniusában tartották a You’ll never RUN alone elnevezésű rendezvényt, ahol a vállalkozó kedvű helyiek több távon is kipróbálhatták magukat, miközben adománygyűjtési akció zajlott, a befolyt összegből pedig a rák elleni küzdelmet támogatták.

 

Ehhez kapcsolódik egyébként egy olyan kezdeményezés, ami még a magyar sajtóba is eljutott: az előző szezonban az FC Groningen elleni bajnoki mérkőzésre beteg gyerekek által tervezett mezben futottak ki az RKC Waalwijk játékosai. Többen is pályáztak, a végül kiválasztott szerelést a szívrendellenességgel küzdő Lianne Koskamp álmodta meg. A dresszek hátulján nem a szokásos nevek szerepeltek, hanem azon gyerekek nevei, akik a Villa Pardoes nevű szervezet által jutottak különleges nyaraláshoz. A 3-1-re megnyert találkozó után a mezeket licitre bocsátották, a befolyt összegből pedig az intézményt támogatták.

Eddig a fiatalokról esett szó, az RKC azonban az idősebbeket sem hagyja cserben. A Football Memories nevű program keretében a helyi idősek önkéntesek segítségével gyűjtenek futballal kapcsolatos emlékeket. Október elején, a Sparta Rotterdam ellen pedig nem gyerekek, hanem idősek kíséretében futottak ki a pályára a waalwijki játékosok.

 

Az RKC Waalwijk remekül példázza, milyen az, amikor a klubkultúra kifejezés nemcsak egy jól hangzó szlogen, amit minden szezon elején el lehet sütni, hanem olyasvalami, ami legalább annyira fontos az egyesületnek, mint a pályán nyújtott teljesítmény.

 

Az eredeti írást itt találja.

Az EU a gabonaszállítási egyezmény végrehajtására szólította fel Moszkvát

11. MOZINET FILMNAPOK

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek