MegMinden
2023-02-18

Születés

(forbes.hu)

Gyors ütemben csökken a szülőképes korú nők száma.

Először közelítette meg a kétmilliót a nyugdíjaskorúak száma Magyarországon, miközben a teljes népesség száma 9,6 millióra esett vissza. A Forbes.hu kérdésére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke elmondta: gyors ütemben csökken a szülőképes korú nők számaTavaly pedig a termékenységi arányszám is bezuhant.

Bemutatta a KSH az őszi népszámlálás előzetes eredményeit. Mint kiderült, az új online kitöltési lehetőség népszerű volt, hétmillió személyi kérdőív érkezett a hivatalhoz az első időszakban. Később a számlálóbiztosok további 2,2 millió embernek segítettek kitölteni a kérdőívet. A pótösszeírási szakaszban pedig még 63 ezren gondolták meg magukat. A többi Magyarországon élő embert a számlálóbiztosok információi és állami adatbázisok alapján kutatta fel a hivatal.

Jelenleg 9,6 millióan élnek Magyarországon,

a pontos adat 9 millió 604 ezer. A környező országokból érkező bevándorlási többlet valamelyest ellensúlyozta a természetes fogyást, de nem számottevően.

 

Öregszik a magyar

A népszámlálás vezetője, Kovács Marcell kiemelt helyen említette Magyarország idősödő korszerkezetét. A nyugdíjaskorúak (65 év felettiek) száma mára közel kétmillió, ezzel szemben a 15 év alatti gyerekek száma mindössze 1,4 millióra csökkent.

Az aktív korúak száma jelentős mértékben, több mint 600 ezer fővel esett vissza az elmúlt 11 évben, miközben a nyugdíjaskorúaké 318 ezer fővel emelkedett.

A születések számánál Kovács megemlítette, hogy 2011-ben értük el a mélypontot: abban az évben alig 88 ezer gyerek született Magyarországon. A tavalyi statisztikát megnézve azonban azt láthatjuk, hogy 2022-ben is mindössze 88 400 gyerek született, 2021-hez viszonyítva pedig jelentős mértékben, 5 százalékkal zuhant be a születésszám.

A Forbes.hu kérdésére Kovács elismerte a csökkenést, a népszámlálás vezetője szerint a koronavírus elleni oltásokhoz köthető aggodalom miatt közelítette meg a mélypontot tavaly a születésszám. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke hozzátette: gyors ütemben csökken a szülőképes korú nők száma Magyarországon, a teljes termékenységi arányszám pedig a 2011-es 1,23-ról tíz év alatt 1,59-re nőtt. Ez azt jelenti, hogy kevesebb nőtől születik minimálisan több gyerek, mint amennyi 2011-ben a mélypontot jelentette. A termékenységi arányszám tavaly 1,52-re esett vissza.

Pest vármegye a sláger

A népszámlálás mellett a magyarországi lakásokat is összeszámolták. Jelenleg 4 millió 593 ezer lakás van az országban, ami jelentős növekedés a 2011-es adathoz viszonyítva. A legnagyobb mértékben Győr-Moson-Sopronban, Pest vármegyében és Somogyban nőtt a lakások száma, kevesebb lakást csak Békésben regisztráltak.

Az országon belüli vándorlás jelentős volt a 2011-2022 közötti időszakban, az irányok pedig egyértelműen látszódnak.

Pest vármegye népessége jelentősen, 10 százalékkal nőtt, és Győr-Moson-Sopronban is pozitív a vándorlási többlet, míg az ország összes többi területén negatív. A természetes fogyás Békés vármegyét érintette leginkább, de arányában Borsod-Abaúj-Zemplén lakosságmegtartó képessége még alacsonyabb volt. Az ország legsűrűbben lakott területe továbbra is Budapest, a lakosság 18 százaléka él a fővárosban.

A második negyedévben a településekre vonatkozó előzetes adatokat is közzéteszi a KSH, ősszel pedig jönnek a végleges eredmények. A statisztikai hivatal később tovább egyszerűsítené a népszámlálás folyamatát és azt szeretnék elérni, hogy tíz évnél gyakrabban tartsanak hasonló összeírást a magyarországi lakosságról.

 

Az eredeti írást itt találja.

Pantera

A pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek