MegMinden
2023-02-11

Rockerháború

(blikk.hu)

Nagy Feró szerint D. Nagy Lajosnak elment esze.

„D. Nagy Lajosnak elment az esze” – így reagált Nagy Feró, amikor elolvasta az interjút, amit a Bikini frontembere a Vasárnapi Blikknek adott. Ebben D. Nagy Lajos azt állította, a Bikini együttes talán legnagyobb slágereit, többek között a Mielőtt elmegyek címűt – Nagy Feró korábbi állításával ellentétben –, nem a Beatrice alapítójának köszönhetjük, Feró és Trunkos András csak segítőként vettek részt a zenekar 1985-ben megjelent lemezén.

„A Mielőtt elmegyek dallamát Lojzi írta, a szövegét én, ám amikor bementünk a stúdióba, Ferónak volt egy ötlete, beleírt a refrénbe, a szövegbe és a zenébe, amitől kétségtelenül jobb lett a dal, való igaz. Szóval szerzőtárs volt, de hogy ő írta volna, az enyhe túlzás" – jelentette ki a Bikini énekese, aki szerint Wilpert Imre, a Hungaroton lemezkiadó egykori zenei szerkesztője kérte meg Feróékat, hogy vegyenek részt az Ezt nem tudom másképp mondani című lemez készítésében. „Azt kérte, amolyan tanácsadóként vegyen benne részt Trunkos András és Nagy Feró, de a dalok többségébe nem szóltak bele” – állította D. Nagy, aki ezzel alaposan feldühítette Nagy Ferót, aki egyébként a Beatrice-koncerteken énekli is a Mielőtt elmegyek című dalt.

A Bikini negyvenéves születésnapi koncertjére készülő D. Nagy Lajos kijelentéseit nem mindenki fogadta örömmel

– Egy mondattal tudok erre az egészre reagálni: D. Nagy Lajosnak elment az esze! – kezdte Feró, aki az interjú megjelenése után mélységesen felháborodott zenésztársa szavain.

– Fel lehet menni az Artisjus honlapjára, és meg lehet nézni, ki írta a nótát. Az ő neve nincs odaírva, az enyém és Trunkos Andrásé viszont ott van. Sértő, hogy Trunkost tanácsadónak nevezte. Szövegíró volt. Az, hogy adtunk tanácsot, más kérdés. Hát ő faragott belőle énekest és egyengette az útját a Bikiniben – nyilatkozta Feró, akinek a hangja higgadt volt, de érezni lehetett, hogy rosszul estek neki a Bikini énekesnének szavai.

– Nem akarom őt bántani, de ha csak egy sort írtam, akkor melyik volt az az egy sor? Ketten írtuk azt a lemezt Trunkos Andrással. Ha ezt ő elfelejtette, akkor be kéne vennie valamilyen gyógyszert – sóhajtott Feró, akinek a szavait egykori szerzőtársa, Trunkos András is alátámasztja.

– Nem tudom, Lajos hogyan öregedett meg és miért ad ilyen interjúkat, nem értem, ennek mi a kutyafüle értelme volt. A valóság az, hogy mi akkor barátok voltunk. A lemezgyár kérésére bementünk a stúdióba, nagyokat röhögtünk, és megcsináltuk a lemezt – állította a dalszerző, aki szerint a számok zenéjét Németh Alajos, Lojzi, a szövegeit pedig Feróval ők ketten alkották meg. – Ezek a dalok le vannak adva a szerzői jogvédőhöz, az Artisjushoz úgy, hogy a szerzők a Bikini, Trunkos András és Nagy Feró

Természetesen megkerestük az Artisjust, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy a szerzői jogvédő szervezet adatbázisa szerint a Mielőtt elmegyek című dal zenéjét Németh Alajos, Gallai Péter, Németh Gábor, D. Nagy Lajos és Vedres József, a szövegét pedig Nagy Feró és Trunkos András jegyzi szerzőként.

 

Az eredeti írást itt találja.

Pet Shop Boys

Cserhalmi György

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek