MegMinden
2023-01-15

Himalája

(greendex.hu)

Joshimath, a Himalája süllyedő városa.

Az elmúlt két hétben egy távoli indiai himalájai város lakói arra lettek figyelmesek, hogy nagy repedések jelentek meg a falakon. A mintegy 20 000 lakosú Joshimath városában több mint 600 ház, valamint más épületek, utak és földek is megsérültek. Több száz ember él most evakuációs táborokban.

Az indiai Himachal Pradesh államot gyakran sújtják természeti csapások, például földcsuszamlások, földrengések és hirtelen áradások. Aktivisták és szakértők szerint azonban a térségben folyó építkezések még több katasztrófát idéznek elő. A hatóságok süllyedő várossá nyilvánították a területet, amely két völgy találkozásánál fekszik, és amely hajlamos a földcsuszamlásokra és süllyedésekre. A hatóságok most a sérült épületek egy részét lebontják.

A talajsüllyedést okozhatják természeti tényezők, például földrengések, talajerózió és talajtömörödés, de kiválthatják olyan ember által végzett tevékenységek is, mint a bányászat vagy az olaj- és vízforrások keresése.

Több száz embert evakuáltak, az épületeken nagy repedések jelentek meg – az aktivisták szerint a fejlesztési projektek súlyosbították a helyzetet

– írja cikkében Stuti Mishra.

A helyzet pánikot keltett az ökológiailag érzékeny himalájai régióban. A falakon keletkezett repedések nem újdonságok a város lakói számára, akik már régóta tiltakoznak lakóhelyük védelme érdekében. A helyzet azonban az utóbbi időben jelentősen romlott. A talajsüllyedés már jó ideje lassan zajlik Joshimathban, de az elmúlt héten fokozódott. A helyzet azután romlott, hogy a múlt héten kitört egy vízcsatorna a város alatt.

A nagy repedések hirtelen megjelenése mögött azonban még több tényező is szerepet játszik, többek között a terület változó éghajlata. Ugyanakkor a szakértők évek óta folyamatosan figyelmeztettek a féktelen infrastruktúrafejlesztés által okozott helyrehozhatatlan károk kockázatára.

A katasztrófa a folyamatban lévő vízenergia-projektekre is újból felhívja a figyelmet, mivel az aktivisták a fúrási tevékenységeket okolják, különösen a National Thermal Power Corporation Limited közeli projektjéhez kapcsolódóan. Miután a közelmúltban újabb repedések jelentek meg, a hatóságok leállítottak minden építési tevékenységet a területen. Az aktivisták szerint azonban ezeket a projekteket, beleértve az új út építkezést, már hamarabb le kellett volna állítani.

Szakértők szerint a helyi hatóságok közönye és az éghajlati válság is súlyosbította a terület problémáit az elmúlt években. A meteorológusok és geológus szakértők között egyetértés van abban, hogy a himalájai államot a globális felmelegedés és az éghajlati válság jelentős hatása fenyegeti. Szakértők szerint a Joshimathhoz hasonló károk elkerülése érdekében a terület tervezését szélesebb regionális szinten kell végezni, és meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a fejlesztési projekteket az ökológiai károkkal szemben előnyben részesítik.

Az eredeti írást itt találja.

Galaxis

Készülődés

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek