MegMinden
2022-11-07

Musk

(origo.hu)

Megdöbbentő változásokat ígér a Twitter új tulajdonosa.

Hosszú huzavona után Elon Musk végül megvette az egyik legnépszerűbb közösségi médiumot, a Twittert. A világ leggazdagabb embere rögtön le is fejezte a vezetőséget, és már most belengetett néhány hajmeresztő változást, de hogy pontosan milyen irányt fog venni a Twitter, az egyelőre még erősen kérdőjeles.

Kétségtelenül nem volt egyszerű menet, mielőtt eljutottunk idáig. Musk már korábban is a Twitter egyik legnépszerűbb felhasználója volt, azonban rendre kritizálta annak vezetőségét, amiért elnyomják a szólásszabadságot a platformon. Aztán az év elején derült ki, hogy a Tesla vezetője elkezdett Twitter-részvényeket vásárolni, és áprilisban odáig jutott, hogy már a cég 9,2%-a az övé volt.

Ezt követően jelentette be Musk, hogy 54,20 dolláros részvényenkénti áron, vagyis mintegy 44 milliárd dollárért megvenné az egész céget, majd kihúzná a tőzsdéről és magánvállalatként vinné tovább. A helyzet innentől rendkívül komplikálttá és nehezen követhetővé vált, de a Twitter előbb ellenséges felvásárlástól tartott, majd később maga Musk is többször igyekezett visszatáncolni az üzlettől.

Kezdetben még arra hivatkozott, hogy a Twitter felhasználói között jóval több mint 5% a botok (vagyis nem valódi felhasználók) aránya, amit a Twitter vezetősége tagadott. Musk újabb és újabb kifogásokat igyekezett találni, miközben a közösségi oldal részvényeinek értéke elkezdett zuhanni, így perbe akarták fogni Muskot, és arra kötelezni, hogy az eredeti ajánlatát tiszteletben tartva vigye végig a felvásárlást.

A per elől Musk mindenképp ki akart bújni, az ugyanis valószínűleg kellemetlen részleteket hozott volna nyilvánosságra, de ez nem sikerült neki, leginkább egy delaware-i bíró, Kathleen McCormick kitartása miatt, aki mindenáron végig akarta vinni a jogi procedúrát. Úgyhogy Muskot végül gyakorlatilag belekényszerítették, hogy megvegye a Twittert, és ezzel a pereskedés is parkolópályára került.

Hangosan érkezett meg

Végül az üzlet október végére lezárult, és mostantól Musk, valamint más külsős befektetők kezébe került a cég (a második legnagyobb tulajdonos például Szaúd-Arábia). Habár Musk egyelőre nem nevezett ki új vezérigazgatót, nagyon úgy tűnik, hogy egy ideig ő maga fogja betölteni ezt a pozíciót, és neki is látott a tisztogatásnak: az első napon kirúgta Parag Agrawal vezérigazgatót, Ned Segal pénzügyi igazgatót és még két másik felső vezetőt, akiket biztonsági őrök kísértek ki a Twitter főhadiszállásáról.

Az eredeti írást itt találja.

Witold Szablowski

Újra nyeregben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek